Stilhed om israelsk gymnasiebesøg

Af hensyn til deres sikkerhed, har der været stilhed omkring dette års besøg på Helsingør Gymnasium af 23 unge fra Israel. »Rigtig ærgerligt,« siger Helsingørs borgmester.

De israelske gymnasieelever har besøgt Helsingør i ni dage og vendte i går hjem til Israel med masser af positive oplevelser fra Danmark i bagagen. Til venstre er det Gil Greenfield, til højre er det Itay Itzhaki, i midten Rotem Guy og forrest Talya Perry. Alle er de 16 år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konflikten i Gaza har kastet en skygge over 23 israelske gymnasieelevers besøg i Danmark, hvor de i ni dage har boet hos elever fra Helsingør Gymnasium.

Eleverne fløj hjem til Israel i aftes, og deres besøg er efter politiets anbefalinger blevet afviklet i al stilhed. Det er ikke blevet dækket af lokale medier og har ikke tiltrukket sig så megen lokal omtale, som det traditionelle besøg fra Israel hver andet år ellers plejer at gøre.Det sker efter en sommer, hvor der har været flere meldinger om, men få anmeldelser af, episoder, hvor jøder i Danmark enten virtuelt, fysisk eller verbalt er blevet udsat for overgreb af personer med mellemøstligt udseende. Overgrebene bliver sat i forbindelse med den aktuelle konflikt i Gaza.

Besøget fra Israel er arrangeret af Helsingør Gymnasium og lektor Otto Rühl, der siden 1994 har været ansvarlig for et udvekslingsprojekt, hvor elever fra den nordsjællandske by og elever fra Israel besøger hinanden.

Gymnasiet valgte for nylig at fjerne oplysninger om besøget fra sin hjemmeside, det samme skete på elevernes intranet, ligesom de danske elever, der har været værter for de israelske gæster, har holdt lav profil om besøget på bl.a. Facebook.

»Det er meget trist, og det har vi aldrig været nødt til før,« siger Otto Rühl:

»Vi ville meget gerne have haft besøg af vores lokale dagblad og TV. Ikke mindst da eleverne var på rådhuset og mødte borgmesteren. Men vi fik at vide, at det var bedst, at vi først fortalte om besøget, når de skulle hjem til Israel.«Anbefalingerne kom, efter at Otto Rühl henvendte sig til Nordsjællands Politi, fordi »dette års besøg fra Israel ikke er et helt almindeligt udvekslingsbesøg,« som han siger.

»Vi kan ikke tage chancer, når det gælder vores gæsters sikkerhed,« siger Otto Rühl, der er formand for Dansk-Israelsk Selskab og gennem mange år har været engageret i den israelsk-jødiske sag.

I forbindelse med det seneste besøg i 2012 oplevede israelske elever ifølge Otto Rühl at blive generet af unge mænd med mellemøstlige rødder i gymnasiets gård. Da rektor greb ind, kastede de unge en sko efter ham og kaldte ham »jøde«. De unge mænd kom angiveligt fra det nærliggende boligbyggeri Vapnagaard.

En enkelt episode på gymnasiet

Men eleverne fra Israel har i år ikke oplevet ubehageligheder pga. deres nationalitet, fortæller 16-årig Itay Itzhaki.

»Det har været godt, andet kan jeg ikke sige. Men der har været en enkelt episode her på gymnasiet, hvor vi israelere i forbindelse med en præsentation af vores land af en enkelt elev blev beskyldt for at være løgnere og mordere i forbindelse med det, der sker i Gaza,« siger Itay Itzhaki, der som de andre israelere bor i Ashkelon-området ikke langt fra Gazastriben.

De danske værtselever har også haft nogle gode dage sammen med deres gæster.

»Men vi fik i begyndelsen at vide, at vi skulle holde lav profil og ikke skrive noget på Facebook,« fortæller Casper Jensen:

»Der har ikke været strenge sikkerhedskrav som sådan. Men vi fik at vide, at israelerne under ingen omstændigheder måtte gå nogle steder alene, og da den israelske ambassadør kom på besøg den første dag, blev det holdt fuldstændigt hemmeligt til det sidste.«

Politiet har kendt til de unge israeleres program lige fra private besøg til en tur på Strøget i København, hvor de bl.a. oplevede en propalæstinensisk demonstration med symbolske grave for døde palæstinensere. En ubehagelig oplevelse for israelerne, og de valgte for en sikkerheds skyld at tale engelsk i stedet for hebraisk.

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), kalder det »rigtig ærgerligt«, at de unge israelere »skulle gå så stille med dørene«.»Jeg tror dog, at de har været glade for at opleve vores land, og for os har det været sundt at høre om den hverdag, de lever i,« siger hun.

Nordsjællands Politi ønsker ikke at uddyde, hvilken dialog der har været med Helsingør Gymnasium.