Stik imod regeringens planer: Patienter står i kø over et år

Ventetiden på at komme til psykiater stiger voldsomt, selvom regeringen og støttepartier kort efter valget i 2019 aftalte, at ventetider i psykiatrien skulle nedbringes.

Det er ikke lykkedes at få nedbragt ventetiden i psykiatrien, selvom det netop var et af regeringens erklærede mål ved folketingsvalget i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / modelfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ventetiden på at komme til psykiater er lang og stiger voldsomt.

I gennemsnit tager det for tiden knap 63 uger – altså over et år – at få en tid hos en praktiserende psykiater.

Det skriver DR på baggrund af tal fra sundhed.dk, hvor psykiatere selv indberetter deres ventetider.

Det er alt for lang ventetid, lyder det fra SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. Det går ikke bare ud over personerne selv, men også deres familier, lyder det.

Regeringen gik i 2019 ellers til valg på at løfte psykiatrien.

I det såkaldte forståelsespapir, som regeringen indgik aftale med dens støttepartier om, står direkte, at målet er »nedbringe ventetiden (...) for borgere med psykisk sygdom«.

Alligevel er situationen år efter år blevet forværret.

Ventetiden er således markant højere end i 2021, hvor den gennemsnitlige ventetid lå på cirka 37,4 uger.

Tilbage i 2018 lå tallet på 23,6 uger.

I forståelsespapiret står, at der skal indgås en aftale om en tiårsplan for psykiatrien, men planen er her mere end tre år efter valget endnu ikke vedtaget af Folketinget.

DR skriver, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt til politiske forhandlinger om tiårsplanen 9. september.

Ventetiderne varierer på tværs af landets fem regioner. Region Hovedstaden skiller sig positivt ud. Her er ventetiden akkurat under 40 uger, mens patienterne i Nordjylland står til at vente 84 uger.

Hos Danske Regioner peger man på årelang mangel på psykiatere som det centrale problem.

»Det er ikke en ukendt problematik med lange ventetider. Desværre har vi en situation, hvor vi mangler psykiatere på tværs af psykiatrien både på hospitalerne, men også ude i praksis,« siger Jacob Klærke (SF), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner, til DR.