Stik imod planen har særlig myndighedsgruppe i halvandet år ikke holdt et eneste møde om børn i Syrien

På halvandet år har en gruppe embedsmænd i ikke holdt møde om muligheden for at hente danske børn hjem fra syriske fangelejre, skriver Ekstra Bladet. Det er på trods af, at sagen skulle følges tæt.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har ifølge Ekstra Bladet ikke afholdt et eneste møde i den myndighedsgruppe, som følger sager om danske kvinder og børn i syriske fangelejre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har forklaret, at en gruppe centrale embedsmænd nøje følger sagerne om de danske børn i Syrien. Ekstra Bladet kan dog oplyse, at gruppen på halvandet år ikke har afholdt et eneste møde med gruppen.

I alt befinder cirka 25 danske børn sig i de kurdiskkontrollerede fangelejre i Syrien for personer, som har opholdt sig i Islamisk Stats kalifat eller har tilsluttet sig terrorbevægelsen.

Til at begynde med holdt gruppen et møde om måneden, skriver Ekstra Bladet. Det første blev afholdt 4. oktober 2018, men efter regeringsskiftet i 2019 er mødekalenderen blevet tilstøvet.

GRAFIK

Opgaven var at finde ud af, om det er praktisk muligt at hente danske kvinder og deres børn hjem til Danmark

Berlingske har tidligere beskrevet en sag om at hente en kvinde og hendes børn hjem til Danmark. I to år arbejdede den daværende VLAK-regering på at få en enlig dansk mor og hendes to små børn hentet hjem fra Al Hol-lejren i Syrien, som ifølge nødhjælpsorganisationer har »ekstremt kritiske« forhold.

Tilsyneladende løb S-regeringen fra løftet om at hjælpe kvinden.

Til Ekstra Bladet kalder Enhedslistens Rosa Lund regeringens nølen for »kejserens nye klæder«.

»Jeppe Kofod gemmer sig bag ved noget, der ikke er der,« siger hun.

Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard, vil kræve en forklaring fra udenrigsministeren.

Udenrigsministeriet forklarer de manglende møder med, at der også kan være »skriftlige udvekslinger«.