Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lene Espersens (K) forgænger i Udenrigsministeriet, Per Stig Møller (K), var tilsyneladende ikke noget dydsmønster i disciplinen at prioritere EU-møder i Bruxelles.
I en kortlægning af Per Stig Møllers mødefrekvens i EUs formelle rådsmøder for udenrigsministre konkluderer Mandag Morgen, at den tidligere udenrigsminister blev væk fra omtrent 30 pct. af møderne i perioden fra 2003 til i år.
Læs også: Per Stig: Man må prioritere
Din mening: Har kritikken af Lene Espersen været for hård?
Ugebrevet dokumenterer en klar forskel på Møllers første tid som udenrigsminister, hvor det danske EU-formandskab var en topprioritet, og tiden efter. Frem til udgangen af 2002, hvor EU-formandskabet sluttede, deltog Per Stig Møller i samtlige de formelle udenrigsministerrådsmøder.
Fra 2003 og frem, til han i februar stoppede på posten, meldte han afbud til 26 ud af 86 af sådanne møder. I en række tilfælde var der tale om møder, hvor store EU-lande som Tyskland, Frankrig, Italien og Polen var repræsenteret på udenrigsministerniveau.
Læs også: Lene Espersens krise smitter af på Løkke
Læs også: Udenlandske aviser mobber Lene E.
Fraværet har ifølge Mandag Morgen betydet, at embedsfolk i mere end 150 tilfælde siden 2003 har ført ordet på Danmarks vegne i spørgsmål om alt fra Irak, Zimbabwe og Sudan til mere nære områder som Rusland, Georgien, Balkan og Ukraine.
I en række tilfælde har Per Stig Møllers udenrigspolitiske hjertebarn, Mellemøsten, været på dagsordenen, mens han selv var fraværende.
Bør prioritere tiden
SFs EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr, finder det utilfredsstillende, at Danmark så ofte har været repræsenteret af embedsfolk og påpeger på, at EU er Danmarks primære redskab til indflydelse.
»Der burde have været en minister til stede ved flere møder,« siger Pia Olsen Dyhr.
Det var søndag ikke muligt at træffe Per Stig Møller, som er på ferie. I sidste uge beskrev han i et indlæg her i avisen, hvordan man som udenrigsminister hele tiden bør prioritere, »hvor man kan gavne danske interesser, hvor danske synspunkter skal fremlægges, eller nye alliancer smedes«.
Det fremgår ikke af kortlægningen, hvilke opgaver Per Stig Møller har prioriteret i stedet for EU-møderne, hvilket ifølge EU-professor Marlene Wind gør det vanskeligt at vurdere fraværet.
Læs også: Brian Mikkelsen står bag Lene Espersen
Mens Lene Espersen gennem flere måneder har været under heftig beskydning for at blive væk fra først Arctic Five-mødet før påske og dernæst et EU-rådmøde i slutningen af juli, har Per Stig Møllers fravær aldrig været noget politisk tema. I sommerens debat har enkelte konservative lokalformænd sågar efterlyst ham retur til udenrigsministerposten.
Kvalitet frem for kvantitet
Udenrigsordfører Jeppe Kofod (S) vil ikke direkte forholde sig til kortlægningen, før Møller selv har kommenteret den.
»Det handler ikke så meget om antallet af møder, men om man deltager i de rigtige. Der var f.eks. vigtige danske interesser på spil ved Arctic Five-mødet. Det samme var tilfældet ved mødet i juli, hvor klimaområdet blev diskuteret,« siger Jeppe Kofod.
Ifølge politisk ordfører Henriette Kjær (K) illustrerer optællingen, at hele kritikken af Lene Espersen er usaglig.
»Per Stig Møller har aldrig fået kritik for at blive væk fra et møde, men han er altså blevet væk fra 30 pct. af de her møder. Lene Espersen har prioriteret på præcis samme måde,« siger hun.
Lene Espersersen er blevet væk fra to ud af fem EU-udenrigsministerrådsmøder. En gang var hun i Afghanistan, en gang anden på ferie.
Læs hele kommentaren, som Per Stig Møller skrev i Berlingske Tidende 2. august