Stegt flæsk er for både rige mænd og unge piger

Stegt flæsk med persillesovs følger ikke de normale måltidsskel i Danmark. Den nye nationalret spises i hele landet og i alle samfundslag.

Jimmi Hansen og hans kokkekolleger på restaurant Rio Bravo i København havde travlt med at tilberede Danmarks nye nationalret i går. Restauranten serverer hver uge et helt ton flæsk i form af blandt andet den meget populære stegte flæsk med persillesovs. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I køkkenet på restaurant Rio Bravo i København ligger bjerge af grisekød. Klar til at møde skæbnen i friturens brandvarme oliehav og til at bringe lykke hos de gæster, der besøger restauranten af især én grund: Stegt flæsk med persillesovs. Ad libitum.

Og den stegte flæsk er i høj kurs denne torsdag eftermiddag, hvor Berlingske besøger stedet. Nogle af gæsterne er der, fordi de lige havde lyst, mens andre har fundet vej til restauranten, fordi den stegte flæsk nu bærer titlen som Danmarks Nationalret. Men fælles for de grisespisende gæster er, at de er vilde med stegt flæsk.

»Det er en solid, dansk ret, som man bare kan sidde og skovle ind ... Ja, jeg er altså ikke sådan en pæn pige,« som 28-årige Birgitte Hansen udtrykker det.

Rio Bravo har solgt flæsk i mange år. Faktisk så mange, at de ansatte ikke helt husker præcis hvor længe. Men der er ikke tvivl om, at flæsket er populært, fortæller tjener Lonnie Kolstrup.

»Vi sælger et ton flæsk om ugen. Og det er til alle slags mennesker. Fra håndværkere og unge mænd på polterabend til ældre herrer og damer i pænt tøj,« siger hun.

Spises i Hirtshals og Hørsholm

Dermed passer gæsterne på Rio Bravo godt ind i statistikken. Den nykårede nationalret er nemlig en af de meget få retter, som spises lige hyppigt i Nordsjælland og Nordjylland.

Ud af 1.000 danske aftensmadstallerkner er der stegt flæsk med persillesovs på de fem. Og det gælder, uanset hvor i landet de tusind tallerkner er blevet sat på spisebordet. Det viser Danmarks største madundersøgelse, Coops Mad-O-Meter, der hver uge spørger 1.000 danskere, hvad de har spist.

»Hvis man kigger på danskernes menukort, er stegt flæsk med persillesovs en lille ret. Men den går på tværs af sociale lag og uddannelseslag, og det er slet ikke normalt,« fortæller Lars Aarup, analysechef i Coop og ansvarlig for Mad-O-Meter-undersøgelsen, der har en million måltider i databasen, som er blevet samlet sammen over fem år.

Der er selvfølgelig danskere, der aldrig spiser stegt flæsk, herunder dem der slet ikke spiser svinekød. Men stegt flæsk transcenderer alle de normalt tydelige måltidsskel.

Normalt spiser danskerne forskelligt, alt efter hvor vi bor, hvad vi tjener, hvor lang vores uddannelse er, hvor gamle vi er, om vi bor alene eller sammen med andre osv.

»Stegt flæsk med persillesovs er lidt mere populært blandt nordjyder, sønderjyder og sjællændere uden for hovedstadsområdet. Men nordsjællænderne er godt med, og det er virkelig bemærkelsesværdigt. I Nordsjælland bor der mange højtuddannede med høje indkomster. Her spiser man normalt mere sundt og mere moderne end resten af landet,« siger Lars Aarup.

Stegt flæsk med persillesovs har dog en aldersskævhed. Danskere over 55 år spiser det dobbelt så hyppigt som danskere under 34 år. Husstandens størrelse gør ingen forskel. og der er ikke sæsonudsving på vores appetit på flæsk med sovs. Retten ligger helt klart i hverdagsgruppen af danske måltider.

Men hvis den danske nationalret skulle vælges efter popularitet, skulle det være pizza. Hvert tyvende danske aftensmåltid er pizza, ti gange mere hyppigt end stegt flæsk med persillesovs. Men pizza er også mange ting: Den kan være hjemmebagt eller hjembragt. Den kan være med alle mulige slags fyld, og bunden kan endda være af spelt. Det er typisk for den mere moderne madtradition, at en ret ikke er den samme for alle mennesker. På nær altså de få retter, som stadig står tydeligt frem i madundersøgelsen. Og det gør netop stegt flæsk med persillesovs.

»Men hele projektet med at vælge en nationalret er udfordret af, at retterne, som vi kender dem, er i opløsning,« konstaterer analysechef Lars Aarup.

På Rio Bravo er det da heller ikke alle, der er enige i, at stegt flæsk med persillesovs burde stå øverst på nationalretsskamlen. Der er for mange, der ikke spiser det.

Det mener for eksempel 24-årige Oliver Wollenberg på trods af, at han selv mæsker sig i den stegte gris.

»Der er folk, der slet ikke spiser kød, og der er muslimer og jøder. Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at det ikke blev smørrebrød. Der kan alle være med,« siger han:

»Men jeg kan altså virkelig godt lide stegt flæsk.«