Steen Rønn Sørensen

Død af sine kvæstelser efter ildkamp den 29. april 2007, 24 år

Steen Rønn Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Lorenzen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag d. 29. april 2007 var den 24-årige premierløjtnant Steen Rønn Sørensen fra Danske Artilleriregiment i Varde sammen med sin enhed på vej fra Camp Bastion til det danske ansvarsområde nær byen Gereshk.

Midt på formiddagen kom styrken under beskydning fra håndvåben og panservåben. Danskerne besvarede ilden og fik støtte af artilleri og fly. Træfningen stod på i flere timer. Steen blev såret i højre side af nakken, formentlig ramt af en granatsplint. Han blev behandlet på stedet af sine kammerater og evakueret med helikopter til felthospitalet i Camp Bastion, ISAF-styrkernes hovedbase i Helmand-provinsen. Efter behandling af den sårede dansker på basens hospital blev det besluttet, at han skulle overføres til Danmark. Han ankom til Rigshospitalet i København tirsdag den 1. maj. Efter undersøgelser og behandling måtte lægerne konstatere, at hans liv ikke stod til at redde. Steen Rønn Sørensen døde den 2. maj 2007. Han efterlod sig sine forældre og en storebror.

Forældrene har ikke ønsket yderligere omtale.

Krigen i Afghanistan skulle således vare i mere end fem år, før det lykkedes Taleban at påføre den danske styrke et tab på slagmarken. Hidtil var fire danske soldater omkommet i Afghanistan – tre i mineulykken, en ved selvmord.

Men efter en lynbeslutning i Folketinget i 2006 om at optrappe det danske engagement og sende soldater til det urolige Helmand, var Danmarks krig i Afghanistan blevet en helt anderledes farlig mission. Folketinget brugte mindre end en time på at debattere det markante skifte i den danske strategi. Skiftet skete tilmed så hurtigt, at Forsvaret dårligt fik tid til at forberede sig på de nye opgaver og betingelser.

Steen Rønn Sørensen blev Danmarks første tab efter strategiskiftet. Et varsel om, hvad der skulle komme.