Status på kriminaliteten i Sverige: Flere mænd er skuddræbt, og kvinderne krænkes seksuelt

Flere mænd i Sverige er de seneste år blevet skuddræbt, og flere kvinder føler sig krænket seksuelt, viser ny kortlægning af kriminalitetsudviklingen i Sverige.

Politiets efterforskere undersøger et gerningssted ved et busstoppested i Rosengård i Malmø 12. januar 2017, hvor en 16-årig dreng blev dødeligt såret af skud. Foto: TT News Agency/Johan Nilsson/via REUTERS Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Sverige har de seneste år set en stigning i dødbringende voldsepisoder, og markant flere svenske kvinder beretter, at de er blevet udsat for seksuelle krænkelser.

Det viser en netop udgivet kortlægning af udviklingen i kriminalitet i Sverige frem til 2015, lavet af det svenske »kriminalprævive råd«, »Brottsförebyggande Rådet.«

Kortlægningen bekræfter dermed historien om, at Sverige de seneste år har set en bekymrende stigning i antallet af dødbringende skyderier.

Den svenske undersøgelse er baseret på offerundersøgelser og tal fra den officielle kriminalstatistik frem til 2015, som er den nyeste validerede statistik på området.

Samme år, i 2015, toppede statistikken over dødelig vold med 112 tilfælde.

Ifølge rapporten er storbyområderne overrepræsenteret i statistikken over dødelige voldsepisoder, og forskerne bag slår fast, at »konflikter i de kriminelle miljøer« en stor del af forklaringen.

»Frem for alt er det andelen af dødelig vold med skydevåben inden for kriminelt relaterede konflikter, som er steget,« fremgår det af undersøgelsen.

Nina Forselius, forsker og forfatter til kapitlet i rapporten om den dødbringende vold, forklarer dog til Berlingske, at kniv-våben fortsat er det mest brugte mordvåben.

»Der er meget fokus på dødbringende skyderier i Sverige lige nu, men 70 procent af den dødelige vold begås ikke med skydevåben. Det er knive, som er det mest anvendte våben,« siger Nina Forselius.

Hun tilføjer, at det ifølge undersøgelsen især er socialt dårligt stillede personer, der bliver indblandet i den alvorlige voldskriminalitet.

Kilde: Rapporten »Brottsutvecklingen i Sverige«, s. 59. Fold sammen
Læs mere

Som det fremgår af ovenstående tabel, er det oftest mænd, der er ofre i de dødbringende skyderier, lige som mænd også udgør 90 procent af gerningsmændene i disse sager i Sverige.

Konklusionerne i rapporten minder om de historier, som mange herhjemme vil have bidt mærke i, om den voldsomme bandekriminalitet, der de seneste år har bølget frem og tilbage i Malmø.

Flere kvinder udsat for chikane

Kortlægningen af kriminaliteten i Sverige viser også, at andelen af seksualforbrydelser mod kvinder tilsyneladende er steget de seneste tre år.

Kriminolog Johanna Olseryd, som står bag kapitlet i rapporten om seksualforbrydelser, forklarer, at en tryghedsundersøgelse viste et bemærkelsesværdigt resultat.

»I vores nationale tryghedsundersøgelse har vi set en fordobling i den selvopfattede udsathed for seksualbrydelser mellem 2012 og 2015. Det er dog ikke rimeligt at sige, at udsatheden er fordoblet på tre år - en så stor forskel er aldrig før set noget andet sted inden for andre typer kriminalitet. Samtidig kan vi heller ikke se samme udvikling i statistikken over anmeldelser hos politiet, og på sygehusenes akutmodtagelser kan vi heller ikke se tendensen,« siger Johanna Olseryd og forklarer derfor, at »der er flere forklaringer på stigningen.«

»Vores vurdering er, at der er en højere indrapportering af mindre alvorlige seksualforbrydelser såsom eksempelvis chikane og ufrivillig befamling, som vi også tidligere har set historier om i medierne. De mere alvorlige seksualforbrydelser bliver anmeldt til politiet, og der ser vi altså ikke samme stigning: Derfor tror vi, at stigningen i udsatheden går på de mindre alvorlige tilfælde,« siger Johanna Olseryd.

Der er dog også gode nyheder i kortlægningen. Eksempelvis er der overordnet set færre ofre for kriminalitet i Sverige, hvis man sammenligner med niveauet i 1990erne.

Statistikken viser, at færre kvinder og børn bliver udsat for dødelig vold. Derudover bliver færre husstande udsat for indbrud, og de seneste år har man også set et fald i alkoholrelaterede voldsepisoder med unge mænd, der ikke har kendt hinanden i forvejen.