Status efter knap 150 visitationer på Nørrebro: Én kniv beslaglagt

For at sætte ind over for den eskalerende bandekonflikt oprettede Københavns Politi sidste uge en visitationszone. 143 personer er blevet visiteret, og politiet har beslaglagt én kniv. En visitationszone i Aarhus har heller ikke ført til mange beslaglagte våben, men politiet mener, det er en succes.

Både i Aarhus og København har politiet indført visitationszoner for at sætte ind over for en eskalerende bandekonflikt med skudepisoder og knivoverfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste tids episoder med knivstikkeri og skudløsninger særligt på Ydre Nørrebro fik i sidste uge Københavns Politi til at indføre en visitationszone for anden gang denne sommer. Indtil videre ser banderne dog ud til at fortsætte deres voldelige overfald, og visitationszonen har kun medført en beslaglæggelse af et enkelt våben.

143 personer blevet visiteret, siden visitationszonen blev indført 20. juli på Nørrebro, Husum, Brønshøj og Bispebjerg. Det har resulteret i, at én person er blevet sigtet for besiddelse af en kniv, mens fem personer er sigtet for at have haft euforiserende stoffer på sig, skriver DR Nyheder.

Selvom fangsten er beskeden, mener politiet, der er tale om en succes.

»For mig at se er det yderst positivt, at vi kun finder en kniv og lidt euforiserende stoffer. Det tyder på, at det virker,« siger politikommissær Steffen Thaaning Steffensen og uddyber:

»Præventivt er det positivt, at vi ikke finder mere end en kniv indtil nu.«

Visitationszonen er præventiv

Men når I ikke finder flere våben, så får I heller ikke særlig mange våben ud af omløb, inden perioden med visitationszonen ophører?

»Næ, men det gør ikke så meget. Det er mere det præventive. Vi ved godt, de har våben, men de har dem ikke på sig, når vi stopper dem. Det er da positivt,« siger Steffen Thaaning Steffensen.

Når I kun har beslaglagt en enkelt kniv, og der stadig er skyderi i gaden, er visitationszonen så et effektivt middel mod banderne?

»Jeg ved godt, der har været et skyderi på Rovsingsgade tirsdag, men fordi vi kører så massivt på i Indre og Ydre Nørrebro, så fik vi trods alt to mand, som vi har anholdt i den flugtbil, de kørte væk derfra i. De blev taget af de to tryghedspatruljer, vi havde i Mjølnerparken, da vognen kom kørende,« fortæller Steffen Thaaning Steffensen og henviser til, at visitationszonen kun er en del af en større indsats mod banderne.

De to mænd i flugtbilen på 23 og 29 år har begge relation til Mjølnerparken. De er blevet sigtet for drabsforsøg, og politiet vil ikke afvise, at der kan komme yderligere anholdelser i sagen. Den 26-årige mand, der blev ramt i benet, har relation til banden Loyal to Familia (LTF).

Skyderiet på Rovsingsgade på Østerbro tirsdag aften er det seneste i en række overfald, der formodes at have relation til en eskalerende bandekonflikt, hvor LTF spiller en fremtrædende rolle. Skyderiet på Rovsingsgade fandt sted ikke langt fra Sigynsgade og Krakas Plads, hvor beboere i længere tid har følt sig utrygge på grund af LTFs hærgen, som Berlingske skrev sidste weekend.

Våbnene er der selvfølgelig et sted

LTF og øvrige bander skaber ikke kun problemer i København. I Aarhus har politiet også set sig nødsaget til at oprette en visitationszone i den vestlige del af byen. Den blev indført 25. juni, hvor chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Klaus Arboe Rasmussen, udtalte til DR, at »vi kan konstatere, at der stadig er våben i omløb og for at finde frem til dem, har vi nu besluttet, at vi vil etablere en visitationszone«.

Inden for visitationszonen, der varer frem til 18. august, har politiet indtil nu lavet 310 visitationer. Det har ført til fund af tre stikvåben og to slagvåben, og en af de sigtede sidder nu varetægtsfængslet. Selvom antallet af beslaglagte våben ikke er stort, er politiinspektør Lau Thygesen godt tilfreds.

»For os er det en succes, at man ikke har våben med ude, for så virker vores indsats og vores udmelding om visitationszonen. Våbnene er der selvfølgelig, men de render ikke rundt med dem ude på gaden. Det er det, der er det vigtigste for os lige i øjeblikket,« siger han.

I Aarhus var der også optræk til overfald tirsdag aften, hvor flere personer fra to bandegrupperinger havde samlet sig ved Hasle Torv. Da politiet nåede frem, var der dog ikke brugt våben. Derimod var en person blevet bidt af en hund fra hans egen gruppe, ligesom der var brugt kasteskyts.

»Vi kan se, at hvis de har våbenene i nærheden eller på sig, så er der også større chance for, at de anvender dem, når de løber ind i hinanden,« siger Lau Thygesen.

Han fortæller, at det er LTF og den nyere »Brabrand gruppering« der er i konflikt i Aarhus i øjeblikket. Siden foråret har det været kendt, at LTF forsøger at etablere sig i Aarhus, hvilket har ført til flere masseanholdelser og uroligheder.

Hos Københavns og Østjyllands Politi fremhæves det, at visitationszonerne blot er et af de redskaber, politiet bruger for at sætte ind over for banderne.