Status: Alle 2011-mord "opklaret"

44 drab - 44 sigtelser. Sådan ser drabsstatistikken for 2011 ud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert syvende drab i Danmark blev i 2011 begået af en gerningsmand, der aldrig havde mødt sit offer før. Den type drab kaldes fjerndrab og er normalt meget vanskelige at opklare. Alligevel har landets politikredse i 2011 gjort rent bord i de samlet set 44 drab, der blev begået i fjor i Danmark.

Det fremgår af Rigspolitiets Årstabel, der blev offentliggjort fredag

Her lyder status for 2011: 44 drab - og 44 sigtelser for drab, som dermed i statistisk øjemed regnes for ’opklaret’, selvom hovedparten af sagerne endnu ikke har været for retten.

11 af drabene - en fjerdedel - er begået i Københavns Politikreds.

Drabstallet er faldende

Her ser drabschef Jens Møller, leder af Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, med tilfredshed på tallene.

- Vi skal ikke mange år tilbage, før gennemsnittet på landsplan lå oppe omkring 65. Siden er det bare gået nedad. Det gælder også i København. Vi har faktisk ikke ret mange drab i Danmark. Heldigvis, siger Jens Møller.

Begrebet fjerndrab fik fornyet opmærksomhed i Danmark i 2011, da Bjarne Johansen og Heidi Nielsen blev mejet ned i Tusindårsskoven nær Odense med en maskinpistol. Gerningsmanden - 38-årige Vincent Smith, der i slutningen af april blev idømt fængsel på livstid - havde aldrig mødt ægteparret før. Han blev overrasket i skoven, mens han prøveskød maskinpistolen.

Flere mord uden forbindelse

Drabet i Tusindårsskoven var et blandt syv fjerndrab, som ifølge Rigspolitiets Årstabel i 2011 blev begået herhjemme af ’fremmed mod fremmed’.

Det tal kommer bag på Jens Møller.

- Der er oftest relation mellem offer og gerningsmand. Det overrasker mig, at der i 16 pct. ingen forbindelse er. Det svarer til hver syvende, siger Jens Møller, der tænker højt i jagten på en forklaring.

- Der kan være mørketal. Bare fordi politiet ikke har kunnet belyse en forbindelse, kan den godt være der. Det gælder ikke mindst i bandemiljøet.

Drabschefen stopper op, tænker politikredsens egne sager igennem og ændrer så mening. For også Københavns Politi havde i fjor et fjerndrab. Det fandt sted 12. marts 2011 ved Christiania. Ofret var 24-årige Pedro Al-Neema.

- Der er klart tale om et fjerndrab. Pedro var et helt tilfældigt offer, og han havde aldrig mødt sin overfaldsmand før. Det gør det ekstremt svært at opklare, siger Jens Møller.

Den afgørende ’henvendelse’

Et halvt år skulle der gå, før politiet anholdt en mand, der blev sigtet for drabet. Ligesom i Tusindårsskoven skete det også her på baggrund af en henvendelse fra offentligheden.

- Da jeg overtog sagen fra Ove Dahl (fhv. drabschef i København, red.), sagde han i sin overlevering, at ’den der opklarer I kun, hvis I får en henvendelse’. Det er fuldstændig rigtigt. Uden henvendelsen havde vi aldrig opklaret den. Det havde vi aldrig nogensinde kunnet efterforske os frem til, siger Jens Møller.

Men hvad får mennesker til at slå ihjel?

Skal man tro Rigspolitiets Årstabel for 2011, er de hyppigste årsager ’slagsmål mv’, der tegner sig for 16 pct. af drabene i fjor. Dernæst kommer jalousi - 15 pct. - og opgør mellem samlevende, som udgør 12 pct. af sagerne.

Gerningsmanden er i ni ud af 10 tilfælde af hankøn, der også er betydeligt overrepræsenteret blandt ofrene.

- Hvis man vil undgå at blive slået ihjel, skal man ikke være en mand mellem 21 og 50 år. Statistisk set er det der, det er farligst, siger Jens Møller med henvisning til, at ofret i 63 pct. af sagerne i fjor var en mand og som var i alderen 21-50 år i 59 pct. af tilfældene.