Statsrevisor ønsker mere kontrol med kommunale selskaber

Statsrevisorernes formand vil pudse Rigsrevisionen på kommunale selskaber. Kommunerne stritter imod.

Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), vil give Rigsrevisionen mulighed for at føre kontrol med kommunalt ejede selskaber. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Ønsket kommer ovenpå en række sager om bemærkelsesværdigt forbrug i kommunale selskaber.

Dyre hotelovernatninger, rejser med ægtefæller, middag på Michelin-restaurant og et par tusinde flasker vin.

Sådan er borgernes penge blevet brugt i Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding, som er ejet af 19 kommuner, skriver Jyllands-Posten.

Også i ledelsen på Vejle Havn og i Arena CPHX, der havde ansvaret for byggeriet af Royal Arena, blev der holdt dyre fester.

Det er ikke tilfældigt, at overforbruget foregår i kommunale selskaber, mener Peder Larsen.

- Der er kommunalt selvstyre, så under normale omstændigheder har vi kun adgang til at kontrollere kommunerne, hvis der ydes statslig refusion i forhold til kommunale udgifter, siger han til Jyllands-Posten.

- Med den lange række af sager er det derfor oplagt at spørge, om det skal være muligt for Rigsrevisionen at foretage kontrol i kommunerne.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten støtter, at Rigsrevisionen skal kunne kontrollere de kommunalt ejede selskaber.

- Jeg bakker op om Peder Larsens ønske om at få den mulighed, for tilsynet skal være gældende for alle myndighedskonstruktioner, siger Venstres kommunalordfører, Carl Holst.

Også Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, efterlyser handling efter rækken af sager med overforbrug i kommunalt ejede selskaber.

Han foreslår, at der skal være færre politikere og flere forbrugere i bestyrelserne for de kommunalt ejede selskaber.

- I dag indgår posterne i det politiske konstitueringsspil, hvor man siger: Hvis du stemmer på mig som borgmester, får du et ben med et godt honorar og nogle fede ture. Det skriger til himlen, siger Bukh til Jyllands-Posten.

Formand i kommunernes forening, KL, Martin Damm (V), er imod, at Rigsrevisionen skal udføre kommunal kontrol.

/ritzau/