Statsrevisor: IT-kaos i Skat er »dybt utilfredsstillende«

I mere end fem år har Skat ventet på to nye IT-systemer. Hvis ikke den nye deadline bliver overholdt, vil formanden for statsrevisorerne bede Rigsrevisionen gå ind i sagen for at gennemgå forløbet.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skat har forsøgt at høste, før de har sået.«

Sådan omtaler formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), Skats ageren i forbindelse med den manglende levering af to IT-systemer til en samlet værdi af mere end 600 millioner kroner.

Skat har nemlig afskediget flere end 3.000 medarbejdere over en årrække i den tro, at blandt andet nye IT-løsninger kunne effektivisere driften markant. Det er ikke sket, konstaterer han.

Især de to IT-systemer EFI og EKKO, som Berlingske skriver om i dag, volder problemer. De skulle have været leveret i henholdsvis 2007 og 2008 og skulle blandt andet hjælpe Skat med at inddrive gæld. Systemerne er imidlertid løbet ind i en række problemer, og den nye leveringsdato hedder nu 1. september 2013.

Hvis ikke den nye dato bliver overholdt, vil formanden for Statsrevisorerne bede Rigsrevisionen gå ind i sagen.

»Rigsrevisionen kan jo ikke sørge for, at systemerne bliver leveret til tiden, men hvis de ikke bliver det, er det vigtigt at finde ud af hvorfor. Det er dybt utilfredsstillende, at der er gået så mange år,« siger Peder Larsen.

Skat i kattepine

Ifølge Peder Larsen er Skat endt i noget af en kattepine. Ikke nok med at antallet af medarbejdere er blevet markant reduceret, så har IT-forsinkelserne gjort, at Skat har været tvunget til at omrokere internt, så inddrivelsesafdelingen ikke er blevet så hårdt ramt af nedskæringerne, hvilket naturligvis har haft konsekvenser andre steder i systemet.

»Man må formode, at det har haft indflydelse på hele Skats arbejde,« siger han.

Omrokeringen har dog ikke forhindret, at Skats udeståender – den såkaldte restance – er vokset med omkring 30 milliarder kroner de seneste seks år.

Samtidig påpeger formanden for Statsrevisorerne, at Skats kattepine er større end det, for selvfølgelig skal IT-systemerne også være funktionsdygtige, når de bliver sat i drift. Ellers risikerer man at stå i et kaos ligesom med digitaliseringen af tinglysningen, forudser han. Dengang blev datoen i sidste ende overholdt, men systemerne var ikke gennemtestede, og man opdagede først senere alvorlige flaskehalse.

»Lige meget hvad Skat gør nu, ender de med at gøre noget forkert, for jo længere tid der går, desto mere vokser restancen også,« siger Peder Larsen.

Det vil i givet fald ikke være første gang, at Rigsrevisonen ser nærmere på Skat og de forsinkede IT-systemer. I et notat fra december 2012, der følger op på et tidligere notat fra 2009, udtalte Rigsrevisoren kritik af Skat i forbindelse med den den voksende restance. Her konkluderede Rigsrevisoren, at netop de manglende IT-systemer var en »væsentlig årsag« til, at Skat ikke kunne gennemføre de planlagte besparelser og dermed »knække restancekurven«.