Statsministeriet trækkes ind i sagen om Støjbergs barnebrude

I sagen om Støjbergs ulovlige instruks om adskillelse af mindreårige asylansøgere fra deres samlevere modtog Statsministeriet tidligt i forløbet oplysninger om problemer

Statsministeriet modtog tidligt i forløbet oplysninger, der viste, at Inger Støjbergs omstridte instruks til Udlændingestyrelsen ikke stemte overens med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministeriet trækkes nu ind i sagen om udlændingeminister Inger Støjbergs ulovlige instruks om adskillelse af mindreårige asylansøgere fra deres ældre samlevere. Det skriver Information.

I et nyt folketingssvar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen fremgår det, at Statsministeriet tidligt i forløbet modtog oplysninger, der viste, at Inger Støjbergs omstridte instruks til Udlændingestyrelsen ikke stemte overens med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det er uklart, om embedsmændene i Statsministeriet var opmærksomme på uoverensstemmelsen, men det ønsker oppositionen nu svar på.

»Det her ser mærkeligt ud, og det må vi have en forklaring på,« siger De Radikales udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen. »Hvis Lars Løkke ikke selv kunne se, at han fik oplysninger om, at Støjbergs instruks var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, så burde hans embedsmænd have set det. Og så burde de have gjort det klart for Folketinget og sørget for, at instruksen blev lavet om.«

De nye oplysninger om Statsministeriets kendskab til problemerne med Inger Støjbergs instruks kommer i et folketingssvar fra Lars Løkke Rasmussen til Sofie Carsten Nielsen. I svaret oplyser statsministeren, at hans ministerium »modtog et beredskab om sagen til brug for statsministerens deltagelse i forespørgselsdebat i Folketinget om værdipolitik med fokus på indvandringen (F 12) den 4. marts 2016«.

Det såkaldte beredskab var papirer med oplysninger, som Lars Løkke Rasmussen kunne trække på under den omtalte folketingsdebat, hvis adskillelsen af asylparrene skulle blive taget op.

Statsministeriet må senest have modtaget beredskabet tidligt på dagen fredag den 4. marts 2016, formentlig fra Integrations- og Udlændingeministeriet. Her stod det beskrevet, hvordan Inger Støjberg »havde anmodet Udlændingestyrelsen om at ændre praksis således, at ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet kan bo sammen med en ægtefælle eller samlever«.

Det er denne instruks fra Inger Støjberg dateret den 10. februar 2016, som ombudsmanden et år senere skulle betegne som »ulovlig«, fordi den lagde op til, at »ingen« mindreårige asylansøgere måtte blive sammen med deres ældre samlevere. Det følger nemlig blandt andet af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, at ikke alle par nødvendigvis kunne adskilles – og at en individuel sagsbehandling derfor var påkrævet.

Det særligt bemærkelsesværdige ved statsministerens nye folketingssvar er, at Statsministeriet ifølge svaret allerede i beredskabet til folketingsdebatten den 4. marts 2016 fik oplysninger, der viste, at instruksen var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention – sådan som ombudsmanden langt senere konstaterede.

Ifølge Statsministeriet fremgik det således af beredskabet, at »det ikke kan udelukkes, at adskillelse af et eksisterende familieliv i helt særlige tilfælde konkret vil kunne være i strid med retten til familieliv efter artikel otte i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention eller i strid med barnets tarv efter FN’s børnekonvention«. Og som det senere blev slået fast, kunne Inger Støjberg derfor ikke inden for rammerne af konventionen kræve, at »ingen« af de unge asylpar måtte blive sammen.

Desuden fremgik det ifølge Statsministeriet af beredskabet, at Udlændingestyrelsen var »i færd med at omsætte den generelle instruks i retningslinjer«, der skulle »anvendes i de konkrete sager«, og disse retningslinjer skulle tage »højde for«, at internationale konventioner altså kunne stå i vejen for at adskille nogle af parrene.

Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen påpeger, at »beredskabet til Statsministeriet modsiger sig selv«. »Først står der, at ingen må blive sammen, og så står der, at man på grund af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ikke bare kan skille alle ad. Det er muligt, at den modsætning står mere klart i bagklogskabens lys, men vi må have en forklaring på, hvorfor ingen i Statsministeriet spurgte Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvad der foregik.«

Lige som resten af oppositionen hæfter Johanne Schmidt-Nielsen sig ved, at Folketinget blev holdt i uvidenhed, selv om Statsministeriet fik oplysninger, der viste, at Inger Støjbergs instruks var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

I et folketingssvar dateret 24. februar 2016 – altså før statsministeren modtog beredskabet – havde Inger Støjberg omtalt sin instruks til Udlændingestyrelsen om at ændre praksis således, at »ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet kan bo sammen med en ægtefælle eller samlever«. Hun tilføjede, at ét asylpar allerede var blevet adskilt, og at »de øvrige mindreårige asylansøgere, der i dag lever sammen med deres ægtefælle eller samlever, ligeledes vil blive indkvarteret adskilt«.

Ministeren understregede altså over for Folketinget, at alle de unge asylpar skulle skilles ad i overensstemmelse med instruksen. Hun nævnte ikke, at der kunne være undtagelser som følge af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Heller ikke i endnu et svar til Folketinget den 9. marts 2016 – fem dage efter Lars Løkke Rasmussen modtog beredskabet – blev folketingsmedlemmerne oplyst om problemerne med instruksen. Her skrev Inger Støjberg endnu en gang, at hun havde »bedt Udlændingestyrelsen sikre, at ingen mindreårige asylansøgere under 18 år fremadrettet kan indkvarteres sammen med deres ægtefælle eller samlever«. Ganske vist omtalte ministeren instruksen som »min generelle instruks«, der skulle omsættes i retningslinjer, »der skal anvendes i de konkrete sager«. Men der var ingen spor i svaret af, at adskillelsen af de unge par kunne indebære et problem i forhold til menneskerettighederne.

Først da ministeren var kaldt i samråd i Folketinget den 15. marts 2016, kom Inger Støjberg med en antydning af, at instruksens kategoriske og undtagelsesfri udformning skulle tages med et gran salt. Her nævnte hun nemlig – ifølge ministerens talepapir til samrådet – at der »i helt særlige tilfælde« kunne være omstændigheder, der betød, at der skulle gøres en undtagelse fra ministerens kategoriske krav om adskillelse af alle par.

Men i stedet for at nævne problemerne i forhold til menneskerettighederne – som statsministeren altså blev orienteret om i sit beredskab to uger tidligere – nævnte Inger Støjberg »det tænkte tilfælde«, at et par var blevet gift med kongebrev, dvs. med en tilladelse til ægteskab i Danmark, hvor den ene part er mindreårig.

Også Socialdemokraternes Mattias Tesfaye er overrasket over at se, at Lars Løkke Rasmussen allerede i begyndelsen af marts 2016 fik at vide, at adskillelsen af unge par kunne skabe problemer i forhold til menneskerettighederne.

»Jeg føler mig holdt for nar, for udadtil på Facebook og til Folketinget har Inger Støjberg signaleret en meget restriktiv politik. Men allerede fra begyndelsen af marts 2016 har hun altså været klar over, at instruksen var forkert. Allerede dengang opgav hun sin stramme linje. Folketinget gik rundt med den forkerte opfattelse helt indtil december 2016. Det er ni måneder senere end statsministeren,« siger Mattias Tesfaye.

»Én ting er, at Inger Støjberg har trodset konventionerne og lovgivning. Det kan man være uenig i og have en politisk debat om. Men det virkelig provokerende er for mig at se, at hun ikke fortæller sandheden til Folketinget, og at hun tilsyneladende slipper af sted med det.«

Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale er desuden optaget af at finde ud af, om statsministeren kunne have sørget for, at en ulovlig praksis blev stoppet tidligere. Da Statsministeriet havde modtaget oplysningerne om uoverensstemmelsen mellem Inger Støjbergs instruks og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, burde ministeriet have sikret, at instruksen ikke blev fulgt, siger hun.

Ifølge ombudsmandens senere redegørelse adskilte Udlændingestyrelsen i løbet af februar og marts 2016 i alt 23 unge par, men først adskillige uger senere – den 28. april 2016, efter at ombudsmanden var gået ind i sagen – genoptog Udlændingestyrelsen behandlingen af de sager, hvor unge par var blevet adskilt.

Genoptagelsen af sagerne medførte bl.a., at otte par, der var blevet adskilt, blev indkvarteret sammen igen, »fordi det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser at opretholde den separate indkvartering«, som ombudsmanden skriver.

Ifølge redegørelsen er det også først den 18. marts 2016 – altså mere end fem uger efter, at Inger Støjberg udsendte sin ulovlige instruks i form af en pressemeddelelse og mere end to uger efter orienteringen af Lars Løkke Rasmussen – at hendes ministerium med en mail til Udlændingestyrelsen gør opmærksom på, at indkvarteringen af de unge par ikke må være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Lars Løkke Rasmussen fik ikke under forespørgselsdebatten den 4. marts 2016 anledning til at bruge indholdet af det beredskab, han havde modtaget om adskillelsen af de unge asylpar. Den timelange debat drejede sig mest om Grimhøjmoskeen i Aarhus, og kun med en enkelt sætning i sin indledende tale nævnte statsministeren noget om de mindreårige samlevende asylansøgere.

Vi skal ikke, sagde Lars Løkke Rasmussen, »acceptere, at der på vores asylcentre f.eks. kan være 14-årige piger, der bor sammen med langt ældre ægtemænd«.

Men her løb statsministeren en allerede åben dør ind. For også før Inger Støjbergs instruks fra den 10. februar 2016 blev par, hvor den ene part var under den seksuelle lavalder, skilt ad.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren, og integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere sagen.