Statsministerens store slagnummer møder hård kritik: »Jeg kender ikke til andre lande i verden, som går så langt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil være børnenes statsminister. Nu får regeringens børneudspil skarp kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

Mette Frederiksen (S) vil som bekendt være børnenes statsminister, men møder skarp kritik for nyt og vidtgående børneudspil. I EU udspiller sig en betændt strid om vacciner. Og en række børneforeninger kommer med en alarmerende melding efter nedlukningen.

Der er masser af nyhedsdagsordener – men først skal vi runde dagens coronatal:

Bekræftede smittede i alt i Danmark: 196.540 (592 nye smittede onsdag)
Indlagte: 666 (43 nye indlæggelser onsdag)
Indlagte på intensiv: 112 (86 i respirator)
Antal døde: 2.050 (20 nye dødsfald onsdag)
Bekræftede smittede på verdensplan: 100.852.176
Døde på verdensplan: 2.173.965

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Børneforeninger slår alarm

Vi begynder på forsiden af Berlingskes printavis.

Blandt landets børnelæger, psykologer og børne- og ungdomsorganisationer opleves en kraftig stigning i selvskade, ensomhed, stress og mistrivsel blandt børn og unge.

Og den triste tendens kan kobles til nedlukningen af skoler og fritidstilbud, lyder bekymringen.

Hos BørneTelefonen, der er en del af Børns Vilkår, er man dagligt i kontakt med børn, som oplever mistrivsel, fordi hverdagen har ændret sig.

»Vi har børn og unge, der taler om selvskade. Det havde vi også før corona, men vi kan se, at der i samtalerne, der handler om ensomhed, er børn og unge, som vender følelsen indad. De føler, at det er dem, der er forkerte. Hos nogle bliver følelserne også til negative, triste tanker om dem selv. Nogle fortæller også om selvskadende adfærd og selvmordstanker. At de bare vil blive liggende under dynen og forsvinde,« siger Ida Hilario, børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

Nu opfordres regeringen til at åbne skoler og fritidstilbud hurtigst muligt.

Den historie kan du læse her.

En vred kommissær

Hele verden venter på vacciner, og det var derfor nedslående, da producenten AstraZeneca fredag meddelte EUs 27 medlemslande, at man ikke kan levere det aftalte antal vaccinedoser.

Meldingen har udviklet sig til en opsigtsvækkende affære mellem EU og AstraZeneca.

Det var meningen, at vaccineproducenten skulle begynde leverancen af i alt 80 millioner doser til EU i løbet af februar, men kan nu kun levere 17 millioner doser i februar.

Efter udmeldingen gav Pascal Soriot, AstraZenecas CEO, interview til en række europæiske medier, hvor han sagde, at virksomheden blot er »forpligtet til at gøre sit bedste«.

Det blev mildest talt ikke vel modtaget hos EUs sundhedskommissær, Stella Kyriakides.

»Opfattelsen af, at virksomheden ikke er forpligtet på grund af en »bedste indsatsklausul«, er hverken rigtig eller acceptabel,« sagde Stella Kyriakides onsdag.

Du kan læse mere om den opsigtsvækkende tvist her.

Sent onsdag aften tweetede Stella Kyriakides, at parterne havde haft et møde med »en konstruktiv tone« – og understregede, at EU fortsat vil have vaccinerne.

Skarp kritik af børneudspil

Det er en af statsminister Mette Frederiksens mærkesager, at det skal være lettere at anbringe børn væk fra familien. Med et nyt udspil, der blev præsenteret onsdag, vil regeringen indfri den målsætning.

Det betyder blandt andet, at kravene for bortadoption lempes, mens spædbørn skal kunne bortadopteres, inden de bliver født.

Men både eksperter og partier er kritiske over for udspillet, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge Anette Faye Jacobsen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, kan vi forvente sager og eventuelt domme ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis udspillet vedtages.

»Hvis man tvangsbortadopterer et barn ved fødslen, har man helt annulleret retten til et familieliv. Det er meget drastisk, og jeg kender ikke til andre lande i verden, som går så langt,« siger hun.

Jyllands-Posten har historien, og du kan læse den her.

Nye toner fra Det Hvide Hus

USA skal ikke blot bidrage til at løse klimakrisen, men føre an.

Det er meldingen fra den nyudnævnte amerikanske præsident, Joe Biden, som dermed lægger en væsentlig anderledes linje end hans forgænger, Donald Trump.

»Ligesom vi behøver et forenet nationalt svar på covid-19, så har vi desperat brug for et forenet nationalt svar på klimakrisen, for der er en klimakrise,« siger Joe Biden i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Det Hvide Hus oplyser, at der vil blive indkaldt til et klimatopmøde i USA 22. april, hvor man vil drøfte udledningen af klimagasser. Samtidig vil Biden udfase olie- og gasudvinding på føderal og offentlig jord i USA.

Onsdag præsenterede Joe Biden en del af sine klimaambitioner flankeret af klimarådgiver John Kerry og vicepræsident Kamala Harris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

Danmark er verdens mindst korrupte land – igen

I dag udgiver Transparency International den årlige måling af korruption i verden.

Nok engang indtager Danmark førstepladsen – delt med New Zealand – som det land i verden, der opfattes som det mindst korrupte. Det er dog ikke et udtryk for, at der ikke findes korruption herhjemme, lyder det fra organisationens danske afdeling.

»Billedet af et land, hvor man ikke skal have brune kuverter med, når man er i kontakt med offentlige myndigheder, er et billede, som vi godt kan genkende. Men den høje placering er ikke udtryk for, at vi ikke har korruption i Danmark,« siger Jesper Olsen, formand for Transparency International i en pressemeddelelse.

Han nævner som eksempler en række korruptionssager, som danske virksomheder har været involveret i det seneste år, herunder Carlsbergs bestikkelsessag i Indien, som Berlingske har afdækket.

»Hvis man bladrer aviserne igennem for 2020, så har store velrenommerede danske virksomheder som Carlsberg, FLSmidth, Mærsk, B & Scandinavian Contractors også været involveret i korruptionssager i udlandet. Og Danmark er på vores internationale målinger blandt de lande, der er dårlige til at håndhæve reglerne mod bestikkelse i udlandet,« siger Jesper Olsen.

Det sker i dag:

  • I dag behandles rigsretstiltalen i Folketinget, som skal danne grundlag for den kommende rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
  • Siden oktober har Facebook haft et tilsynsråd med den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt i spidsen, som har mandat til at fjerne indhold fra det sociale medie, hvis det vurderes at stride med retningslinjer. I dag kommer de første afgørelser på sager, hvor brugere har fået indhold fjernet.