Statsminister hylder Anja, der sagde fra over for puttemiddage: »De voksne har svigtet«

Statsminister Mette Frederiksen (S) hylder i et Facebook-opslag Anja Leighton, der i 2018 blev kendt for at sige fra over for »puttemiddage« på landets gymnasier. Det sker, efter at Anja Leighton modtog PlanBørnefondens Pigepris. Samtidig understreger statsministeren, at de voksne svigtede deres ansvar med puttemiddagene.

Anja Leighton blev landskendt som »Whistlebloweren fra Rungsted«, da hun i 2018 stod frem og fortalte om de ydmygende optagelsesritualer, hun og andre kvindelige gymnasieelever skulle gennemgå under en »puttemiddag« på Rungsted Gymnasium. Nu har hun modtaget PlanBørnefondens Pigepris, hvilket har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Fredag den 11. oktober er FNs Internationale Pigedag, og i den forbindelse brugte statsminister Mette Frederiksen (S) lejligheden til at sætte fokus på sexchikane i landets gymnasier samt hylde en af de personer, der for alvor har sat emnet under debat.

Det skete, da gymnasieeleven Anja Leighton modtog PlanBørnefondens Pigepris.

»Anja er et forbillede for andre unge piger og drenge, som ønsker at sige fra. Og en påmindelse til forældre, lærere og andre voksne om at tage ansvar for de rammer, som vores børn vokser op i,« skriver statsministeren i opslaget.

Anja Leighton blev offentligt kendt, da hun i 2018 stod frem og fortalte om grænseoverskridende optagelsesritualer på Rungsted Gymnasium nord for København, da hun blot var 15 år gammel. Hun havde fået en invitation til en eksklusiv middag, men der fulgte et optagelsesritual med: Foran cirka 90 drenge skulle hun smide sin bluse og gennemgå ydmygende ritualer, og til selve middagen var der påklædningskrav om kort nederdel, hvid skjorte, høje hæle og rødt undertøj.

Anja og de andre piger havde fået at vide, at det var et ærefuldt privilegium at blive udvalgt. Men det var i stedet et ekstremt krænkende og ydmygende forløb, der bundede i sexchikane og forældede kønsroller, sagde hun i et interview til Berlingske forrige år.

»Jeg stod i en hestesko af sexual predators. Jeg blev set på som underholdning. Et seksuelt objekt, som eksisterede for at please. Men det vidste jeg ikke, tanken strejfede mig ikke engang,« skrev hun senere om oplevelsen i sin bog, »Ikke kun til pynt – Et Søstermanifest«.

Mette Frederiksen tilføjer i opslaget, at de voksne havde et klart ansvar for at få middagene stoppet, og at de ikke formåede at leve op til det.

»Drengenes adfærd hører ingen steder hjemme. Og de voksne har svigtet deres ansvar ved at lade det ske,« siger Mette Frederiksen i Facebook-opslaget.

Kronprinsesse Mary deltager i FN's Internationale Pigedag på Gasværksvejens Skole i København, fredag den 11. oktober 2019. Her ses hun sammen med Stine Bosse, formand for PlanBørnefonden, Anja Leighton, vinder af Pige Prisen 2019 og Farzana fra slummen i Dhaka. PlanBørnefonden markerer FN's Internationale Pigedag, der har til formål at øge bevidstheden om de problemstillinger, som piger verden over oplever på grund af deres køn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix.

Under prisoverrækkelsen, hvor kronprinsesse Mary også deltog, var en tydelig berørt Anja Leighton taknemmelig over at have modtaget prisen og for at få anerkendelse for sin historie. Hun brugte samtidig anledningen til at understrege vigtigheden i at sætte fokus på sexchikane i hverdagen og på, hvor ansvaret skal placeres.

»Det betyder så meget for mig. Det viser mig, at der er prominente figurer inden for pigers rettigheder i Danmark (juryen bag prisen, red.), som anerkender mit arbejde. Det går op for mig, at der er flere, end jeg regnede med, som har hørt min stemme og lytter til mine synspunkter. Og er jeg helt vildt stolt af, at denne debat har bragt voldtægtskultur og sexistiske magtstrukturer blandt unge på dagsordenen, og at de problemer nu betragtes som reelle af mange flere,« sagde Anja Leighton, da hun modtog prisen.