Statsansatte skal måles efter ny metode

Statens ansatte skal nu måles og vejes ved hjælp af en McKinsey-model, men projektet møder modstand i de faglige organisationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

185.000 statsansatte lærere, politibetjente og embedsmænd møder i 2015 ind til en ny ledelsesstil, skriver Jyllands-Posten.

Moderniseringsstyrelsen vil med hjælp fra konsulentvirksomheden McKinsey indføre en ny model for god arbejdsgiveradfærd, som blandt andet betyder, at lederne i staten vil måle og veje deres ansatte gennem talrige resultatmålinger og udbredte medarbejdervurderinger med dertilhørende præstationsløn.

Det får alarmklokkerne til at ringe hos Politiforfundets formand, Claus Oxfeldt, der mener, at det er kontrol og ikke tillid, og at det peger i den fuldstændig modsatte retning af moderne ledelse.

Han kalder det skræmmende, at det målbare bliver det interessante, mens det ikkemålbare bliver uinteressant.

Dansk Told & Skatteforbund og hovedorganisationen for de offentligt ansatte, FTF, er enige i kritikken.

Der er i den nye model for god arbejdsgiveradfærd i staten lagt op til en række resultatmålinger, hvor der blandt andet gennem standardiserede rapporter måles på, om de ansatte leverer de resultater, som de skal.

Derudover indføres præstationsledelse, hvor løn og forfremmelsesmuligheder kobles til en årlig vurdering af, om medarbejderen præsterer tilfredsstillende i forhold til den enkeltes udvikling og afdelingens mål.

Det skal skabe målrettethed og sikre, at man får mest mulig velfærd for pengene, siger finansminister Bjarne Corydon (S).

»Det er ubetinget godt. Jeg har det godt med at stå i spidsen for en offentlig sektor, hvor vi får mere fokus på, om vi rent faktisk leverer varen til borgerne. Det, synes jeg, er helt centralt i kampen for et godt velfærdssamfund, der fungerer,« siger han til Jyllands-Posten.