Statsadvokat tager lang tænkepause i Tibetsagen

To ledere i politiet har i et år været sigtet for at lyve for en dommer i sagen om indgreb mod tibetanske flag

Københavns Politi fik rengøringsfolk til at fjerne Tibet-graffiti under statsbesøg i 2012. Også en række borgere oplevede at få frataget det tibetanske flag af politifolk. To ledere i politiet har i et års tid været sigtet for at lyve om indsatsen i en retssag. Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det trækker ud med en afgørelse om, hvorvidt to ledere i Københavns Politi skal tiltales for at have løjet for en dommer i forbindelse med Tibetsagen.

I mere end seks måneder har Statsadvokaten i København overvejet, om en vicepolitiinspektør og en politikommissær skal stilles for retten.

Vi arbejder på det, men det er ikke realistisk, at vi når det inden kommissionens beretning, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich.

Dermed henviser hun til, at Tibetkommissionen ventes at offentliggøre resultatet af sit arbejde i december.

Om årsagen til de langvarige overvejelser siger Gyrithe Ulrich:

»Det er en meget omfattende sag, der ikke kun handler om de to politiledere, men om en række andre personer også. Der er flere juridiske problemstillinger, vi skal undersøge,« siger hun.

Vicestatsadvokaten afviser, at man vil koordinere sin afgørelse med kommissionen vurderinger:

»Vi har ikke truffet beslutning om at sidde på hænderne og afvente kommissionens beretning,« siger hun.

Tibetsagen drejer sig om, at politiet meget aktivt sørgede for, at tibetanske flag ikke blev set under kinesiske besøg. »Tag flaget fra dem, kom!« lød en ordre på politiradioen.

Desuden blev Folketinget i flere omgange vildledt. Det skyldes, at politiet gav fejlagtige svar.

Da Østre Landsret i en dom mente, at der kunne være tale om ulovlige indgreb i borgernes ytrings- og forsamlingsfrihed, besluttede daværende politidirektør Thorkild Fogde at anmelde sine egne folk for embedsmisbrug og pligtforsømmelse til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Imidlertid har DUP i sin efterforskning »kun« fundet grundlag for at sigte de to ledere for at have løjet for en dommer i Københavns Byret. I et retslokale i august 2013 bedyrede begge, at der ikke var instrukser til betjentene om, at de skulle tage tibetanske flag fra demonstranter ved den kinesiske præsidents besøg i 2012.

DUP sendte resultatet af sin efterforskning til Statsadvokaten i København i påsken i år. Men her overvejer man altså fortsat, hvad man skal gøre.

Den førnævnte kommission har afhørt cirka 70 personer fra PET, politiet, Udenrigsministeriet og andre steder, og beretningen ventes til december. Opgaven er blandt andet at afdække, hvorfor politiet hindrede folk i at ytre sig.

/ritzau/