Statens Serum Institut forudså stigende smittetal i københavnsområdet. Foreløbig holder prognosen stik

Smittetallene i de fleste af kommunerne i Region Hovedstaden går i den gale retning, viser Berlingskes gennemgang af onsdagens tal fra Statens Serum Institut.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har forberedt beboere i hovedstadsområdet på flere restriktioner den kommende tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

De kommende 14 dage vil det gå den forkerte vej med covid-19-smitteudviklingen i Region Hovedstaden.

Det forudså Statens Serum Institut (SSI) i en prognose, der blev offentliggjort tirsdag.

I de to foregående prognoser fra 10. november og 3. november var forventningen ellers den modsatte. Her forventede SSI, at der ville blive konstateret færre nye smittede.

Foreløbig tyder det på, at den nye prognose holder i hvert fald nogenlunde stik.

Et tjek af udviklingen viser, at incidensen er steget i et flertal af Regions Hovedstadens kommuner. 16 ud af 29 hovedstadskommuner har oplevet en vækst i smittetallene fra tirsdag til onsdag. Det viser de nyeste tal fra seruminstituttet.

I 11 af kommunerne har man oplevet et fald, mens to kommuner ligger på status quo.

Incidenstallene dækker de seneste syv dage.

Smittetallene kan tyde på, at borgerne i hovedstadsområdet er et skridt nærmere et møde med flere restriktioner.

I hvert fald sagde statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften, at det kan blive relevant med yderligere restriktioner i hovedstadsområdet.

»Det kan sagtens komme til at ske, hvis smitten vokser. Og det kan borgerne i hovedstaden godt forberede sig på,« sagde statsministeren, da hun var direkte igennem på den nordjyske radiokanal ANR.

De fem kommuner, der tirsdag havde de højeste ugentlige incidenstal i landet, ligger alle i hovedstadsområdet: Herlev, Brøndby, Lyngby-Taarbæk, Ishøj, Gladsaxe. To af kommunerne har lavere smittetal onsdag, nemlig Ishøj og Gladsaxe.

Det betyder udskiftning i toppen, og onsdag er Albertslund kravlet op i top 5 i stedet for Gladsaxe.

Af alle kommuner i landet er Albertslund den kommune, hvor incidensen er vokset mest fra tirsdag til onsdag. Tallet voksede fra 238,5 til 289,1 bekræftede tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Albertslund har et lavt indbyggertal sammenlignet med mange andre kommuner. Derfor skal der ikke mange nye, registrerede smittede til, før incidensen ændrer sig markant.

Også positive tegn

Prognosen, som SSI offentliggjorde tirsdag, viser, at hvis man antager, at der bliver gennemført 20.000 test i Region Hovedstaden, så vil antallet af nye, konstaterede tilfælde stige fra cirka 400 til 500 fra tirsdag og 14 dage frem.

For de andre fire regioner forventes der i SSIs prognose også stigninger i antallet af bekræftede smittede de kommende 14 dage.

Prognosen er baseret på de 11 seneste dages udvikling og har ikke taget højde for, at der indføres smittedæmpende tiltag.

De seneste offentliggjorte smittetal fra onsdag viser imidlertid også tegn på positive tendenser.

For ti dage siden var det Vallensbæk, der af alle kommuner i landet havde flest smittetilfælde i forhold til indbyggertallet. Kommunen havde konstateret over 500 nye smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere i løbet af én uge. Men det har ændret sig. Tallet i Vallenbæk er siden da mere end halveret.

Og Herlev, der for tiden ligger på førstepladsen, er ikke nær så hårdt ramt, som Vallensbæk var, da den lå på førstepladsen. Herlev har en ugentlig incidens på 383,5 tilfælde pr. 100.000 indbyggere – altså markant lavere end de 500.

Ser vi på positivprocenten – andelen af positive prøver ud af testede – er det den seneste uges tid hovedsageligt gået den forkerte vej på landsplan. Men onsdag faldt tallet sammenlignet med tirsdag.