Statens selskab vil bruge politi-beviser i banksag

Det er ulovligt, mener advokat for eks-direktør i ebh Bank om genbrug af politirapporter i erstatningssag.

ARKIVFOTO: Det er ulovligt, mener advokat for eks-direktør i ebh bank om genbrug af politirapporter i erstatningssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet har udleveret en stribe afhøringsrapporter fra en straffesag til et statsligt selskab, som nu vil benytte dem i den store civile erstatningssag om tab i ebh bank.

Det er kommet frem mandag i Vestre Landsret under det første retsmøde i Finansiel Stabilitets sag mod direktionen, bestyrelsen og den eksterne revision i ebh bank, der krakkede i 2008. Kravet er betaling af 718 millioner kroner.

Men advokaten for den tidligere ebh-direktør Finn Strier Poulsen mener, at det er ulovligt, hvis politiets rapporter genbruges i en helt anden sammenhæng.

»Hvordan er man kommet i besiddelse af dette materiale, og med hvilken ret vil man fremlægge det,« spørger advokat Arvid Andersen.

»Det er sket ved en aktindsigtsbegæring,« svarer advokat Boris Frederiksen, der fører ordet for Finansiel Stabilitet.

»Hvis jeg havde gjort det, ville jeg have haft et stort problem i forhold til SØIK,« replicerer Arvid Andersen. SØIK står for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som er Bagmandspolitiets officielle navn.

Advokat Andersen er i øvrigt også forsvarer i netop den verserende straffesag, som afhøringsrapporterne stammer fra.

Reglerne i retsplejeloven siger, at han som forsvarer ikke må overgive rapporter til andre. Og hans klient må kun læse og ikke få dem udleveret, understreger han.

En anden advokat protesterer også over, at politiets materiale er dukket op i en såkaldt tillægsekstrakt i den civile erstatningssag.

»Jeg blev kontaktet af min klient i fredags. Og han udtrykte stor forundring over de 10 afhøringsrapporter. Jeg henstiller til, at materialet trækkes tilbage,« siger advokat Tyge Trier.

Striden om brugen af politiets materiale løses dog ikke på stedet.

»Det må advokaterne lige se på, bemærker retsformand Torben Geneser. Og det lover Boris Frederiksen at gøre.«

/ritzau/