Statens IT kulegraver aftaler med IT-virksomhed

Den ene af de virksomheder, der er blandet ind i mulig sag om bestikkelse af ansatte ved Region Sjælland, har leveret software for 100 millioner til staten. Alle aftaler bliver nu kulegravet, bebuder direktør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens IT, der har ansvaret for indkøb af IT-udstyr til ministerierne, indleder nu en kulegravning af de aftaler, der er blevet indgået med IT-virksomheden Atea.

Atea blev sammen med en anden IT-virksomhed trukket ind i en sag om mulig bestikkelse af offentligt ansatte hos Region Sjælland.

Medarbejdere fra begge virksomheder er blevet anholdt og varetægtsfængslet, sigtet for at have bestukket ansatte ved regionen med dyre rejser og hotelophold.

Direktør hos Statens IT, Michael Ørnø, forklarer, at man nu vil foretage en analyse af alle de aftaler, der er indgået med Atea.

»Det bliver en stor sag, og vi regner med, at der vil komme fokus fra pressen på vores aftaler. Derfor er vi gået proaktivt til værks og laver nu en analyse, så vi kan komme forespørgslerne i møde,« siger Michael Ørnø.

Han forventer dog ikke, at analysen vil kortlægge ulovligheder.

»Vi har ikke mistanke om noget, og vi føler os fuldstændig overbeviste om, at der ikke er nogen problemer. Langt de meste, der er blevet købt, er kørt gennem de eksisterende indkøbsaftaler,« siger han.

Michael Ørnø anslår, at Statens IT har købt hardware fra Atea for en værdi af i alt 100 millioner kroner.

Han fortæller samtidig, at man opererer med strenge regler, der skal forhindre, at medarbejdere ender i en situation, hvor der kan sås tvivl om deres integritet.

»Vi har en meget stram politik, der byder, at vi ikke må modtage gaver af nogen art. Der kommer ikke nogen julegaver eller slik ind i december. Og så har vi en rejsepolitik, hvor alle rejser skal godkendes af direktionen, og reglen er, at vi selv skal betale for flybilletter og ophold, hvis vi tager af sted,« siger Michael Ørnø.

I alt er seks personer blevet anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Fire af personer har tilknytning til de to IT-virksomheder, mens de to sidste er ansat i henholdsvis Region Sjælland og Rigspolitiet, sigtet for at have taget imod bestikkelsen.