Staten vil videoovervåge sjælden plante

Landet over bliver sjældne orkidéer plukket i den vilde natur, selv om det er ulovligt. Senest er det gået ud over fruensko i Rold Skov. Videoovervågning er på vej.

Naturoplevelser i Himmerland. Orkideen Fruesko vokser et sted i Rold Skov, hvor den kan ses i en indhegning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sjældne orkidé fruesko er så efterstræbt af blomstertyve, at det er nødvendigt at video­overvåge den.

Det kan skovrider Bent Egede Andersen, Naturstyrelsen Himmerland, konstatere, efter at ukendte gerningsmænd forleden forgreb sig på den eneste danske bestand af fruesko, der vokser i Rold Skov.

Bestanden står under hegn et enkelt sted i skoven og består af godt 100 planter. Fruesko er som alle andre orkidéer i Danmark fredet og må dermed hverken opgraves, plukkes eller på andre måder forstyrres.

Bent Egede Andersen kalder det »rigtig træls«, at der i begyndelsen af måneden blev plukket 12 blomster af orkidéerne. Derfor vil der fra næste år, når frueskoene atter står i flor, være sat videokamerarer op for at holde øje med dem og eventuelle blomstertyve.

»Heldigvis lever planterne endnu. Men det er næsten ubærligt, når sådan noget sker. Vi bruger mange kræfter på at passe på fruesko, og mange vil gerne se dem. Jeg regner klart med, vi sætter kameraer op,« siger skovrideren.

Hvem kan have plukket dem?

»Måske en forelsket ungersvend, der gerne vil imponere sin kæreste. Måske samlere,« siger han.

Skovrideren understreger, at tyveriet er politianmeldt, ligesom det ikke er første gang, at Rold Skov er blevet frarøvet nogle af sine sjældneste planter. For fire år siden blev 44 orkidéer gravet op.

»Men de kan ikke vokse i en have, når de først er blevet fjernet her fra skoven. De lever i en særlig symbiose med skovbundens svampe,« forklarer Bent Egede Andersen.

Udbredt fænomen

Det er langt fra kun i Rold Skov, der bliver plukket og stjålet vilde og sjældne orkidéer. For et par år blev der opgravet en håndfuld flueblomster i en skov ved Ringsted. Skoven er flueblomstens eneste levested i Danmark. For nylig blev der et sted på Vestsjælland opgravet fire hyldegøgeurtplanter. Der er også meldinger om orkidétyverier i Trekantsområdet, ligesom blomstertyve bliver sat i forbindelse med orkidéernes tilbagegang i skovene syd for Aarhus.

Dertil kommer, at vilde orkidéer plukkes af folk, der formentlig er uvidende om, at de ikke må. Det er bl.a. sket ved Gentofte Sø.

De seneste 100 år er der blevet registreret 11 forskellige orkidéer i skove som Marselisborg, Fløjstrup og Vilhelmsborg syd for Aarhus. Men sidste år blev der kun registreret tre arter, og i år er det indtil videre et par flere, lyder det fra naturvejleder Torben Gang Rasmussen.

Han vurderer, at haveejere »kan have bidraget til en vis tilbagegang« blandt orkidéerne, fordi de graver dem op, tager dem med hjem og genplanter dem. Men, understreger han, orkidéerne lider først og fremmest under aktiviteter som skovdrift, skovbrug og udvidelser af veje og stier.

»Nogle af dem, der går op i orkidéerne og graver dem op i naturen, har det måske lidt som ægsamlere i gamle dage, der gik efter sjældne fugleæg. Måske er det noget lidt eksklusivt,« siger han og gætter på, at orkidétyve ellers er »helt almindelige mennesker«:

»Men jeg er sikker på, at de, der graver dem op, godt ved, de ikke må.«

Ikke kun orkidéer stjæles

Torben Gang Rasmussen kan på sin færd rundt i de østjyske skove notere sig, at der også graves andre planter end orkidéer op. F.eks. har han i Fløjstrup Skov set flere eksempler på, at storblomstret kodriver er blevet fjernet med rod og det hele.

»Der er den her opfattelse af, at naturen kan man bare gå ud tage tingene i,« siger han.

Den aarhusianske naturvejleder kan godt forestille sig, at orkidéerne bliver plukket af skovgæster, der lader sig forføre af blomsterne uden at vide, at de er i gang med at forbryde sig mod loven. Det er ikke de undseelige orkideer, der bliver fjernet,« siger han og forklarer, at han lige nu er »mest bekymret for bestanden af tyndakset gøgeurt ved Vilhelmsborg«

For nylig blev der offentliggjort et fund af riddergøgeurt på Amager Fælled. Planten er ikke set herhjemme siden 1980erne, da den voksede ved jyske Mariager Fjord. Manden bag fundet, biolog Nikolaj H. Correll, fortæller, at han i dialog med Københavns Universitet og kommunen havde »meget kraftige overvejelser« om, hvorvidt fundet skulle offentliggøres.

»Tvivlen gik på, om den ville blive gravet op, plukket eller måske bare kørt ned, fordi den stod så tæt ved en sti,« siger han:

»Men vi vurderede, at det ville være umuligt at holde et fund så tæt på København hemmeligt.«

Riddergøgeurten fik lov at stå. Med et interimistisk hegn omkring. Ingen plukkede den. Og dog. En dræbersnegl endte nemlig med at tage en bid at stænglen. Og ak, så væltede den sjældne orkidé.

»Det havde vi ikke taget højde for,« siger Nikolaj H. Correll, der håber, at den vil vokse igen til næste år, til trods for at den ikke nåede at sætte frø i år.