Staten vil give rygere penge til nikotin-tyggegummi

Rygere kan fremover få mellem 900 og 1.800 kr. om året til indkøb af rygestopmedicin, fremgår det af ny aftale. Forventningen er, at det vil få flere til at droppe smøgerne.

Rygere kan fremover få mellem 900 og 1800 kr. om året til indkøb af rygestopmedicin, fremgår det af ny aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af rygere, der ønsker at droppe cigaretterne, vil fremover få offentligt tilskud til indkøb af nikotintyggegummi, -plastre og andre former for rygestop-medicin.

Det vil øge chancen for, at flere lykkes med at slippe af med deres sundhedsskadelige vane, hvis de også kan se frem til en økonomisk gevinst ved deres rygestop.

Dét er tankegangen bag en ny aftale mellem regeringen, regionerne og kommunerne om, hvordan den kommende kræftplan skal udmøntes i praksis.

Aftalen betyder, at der i løbet af de kommende fire år afsættes i alt 26,5 mio. kr. til at give mellem 8.000 og 13.000 rygere om året tilskud på fra 900 til 1.800 kr. til håndkøbspræparater og receptpligtig rygestopmedicin.

Pengene skal gives til »nikotinafhængige rygere«, der er socialt eller økonomisk udsatte, og betingelsen er, at borgeren samtidig følger et kommunalt rygestopforløb.

»Rygning er farligt for ens helbred, men vi ved, at rygestopmedicin kan få rygere til at kvitte smøgerne. Udgiften til rygestopmedicin kan dog få flere til at undlade at gå i gang med et rygestop, og derfor giver det god mening at støtte rygere, der er socialt eller økonomisk udsatte. Det er en håndsrækning til en udsat gruppe, så de kan få et sundere liv uden røg,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Flere kommuner har allerede i en periode, som led i et forsøgsprojekt, ydet tilskud til storrygere, som ønsker at kvitte smøgerne. Resultaterne har været gode, og i Kommunernes Landsforening (KL) er man positiv overfor, at ordningen nu gøres landsdækkende.

»Den mest effektive behandling af tobaksafhængighed er kombinationen af rygestoprådgivning og rygestopmedicin. Vi håber, at man med midlerne bedre vil kunne støtte op om, at endnu flere i kommunerne kan komme i gang med et rygestop – og at man samtidig kan øge succesraten hos dem, der prøver at holde op,« siger formanden for KLs social- og sundhedsudvalg Thomas Adelskov (S).

Den landsdækkende ordning kommer, efter at der fra liberale kredse har været rettet hård kritik mod de offentlige tilskud. Bl.a. har den borgerlig-liberale tænketank Cepos påpeget, at det ikke er et legitimt formål at bruge skatteyderpenge på. Rygerne må selv betale, lyder argumentet. De har selv valgt at begynde at ryge, og så må de også selv betale, hvad det koster at holde op.

Forsøgsprojektet har dog også vist sig at give bemærkelsesværdigt gode resultater, når tilbuddet om gratis rygestopmedicin kombineres med et rådgivningsforløb. En midtvejsevaluering af projektet konkluderede, at 52 pct. af ca 1.000 deltagere fortsat var røgfri efter seks måneder mod 36 pct. i de sædvanlige forløb uden tillskud.

I den nye aftale henvises der også til, at tilskuddet øger andelen, som bruger rygestopmedicin og »succesraten hos dem, som prøver at holde op«.

I Kommunernes Landsforening fremhæver man også de gode resultater i de kommuner – bl.a. på Vestegnen – der har tilbudt at finansiere rygestopmedicin sideløbende med rygestopkurser, vejledning og andre tilbud til deltagerne.

Thomas Adelskov havde således gerne set, at det afsatte beløb havde været endnu større. De 26,5 mio. kr. rækker således ikke langt nok i forhold til den potentielle målgruppe, vurderer han.

Af aftalen fremgår det, at det med de 12 mio. kr., der afsættes i år, vil være muligt at give et tilskud på 900 kr. til rygestopmedicin til 13.000 rygere. I de følgende år, hvor der afsættes syv mio. kr. om året, vil det være muligt at give tilskud til godt 8.000 rygere.

Det vil være muligt at modtage tilskud flere gange, dog maksimalt to gange om året, hedder det.