Staten nedlægger hjemmeside om alternativ behandling

Styrelsen for Patientsikkerhed har valgt at nedlægge sin hjemmeside med råd om alternativ behandling. I stedet vil styrelsen komme med en række nye tiltag for at informere borgerne om alternativ behandling. Et skridt i den rigtige retning, mener Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Styrelsen for Patientsikkerhed nedlægger den offentlige hjemmeside srab.dk i den kommende uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Du skal skynde dig, hvis du vil læse om, hvad kosttilskud, zoneterapi og naturmedicin kan gøre for at hjælpe med at helbrede kræft, gigt eller andre sygdomme.

Styrelsen for Patientsikkerhed nedlægger nemlig den offentlige hjemmeside srab.dk fra 16. september. Hjemmesiden giver råd om alternativ behandling, og budskabet bliver det samme, men Styrelsen vil nu forsøge en anden strategi for at informere borgere om, hvad de skal være opmærksomme på, hvis de vil ty til alternativ behandling.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på sin hjemmeside. Hvordan strategien konkret skal foldes ud, vides ikke endnu.

Ifølge en rapport fra Syddansk Universitet har 1,3 millioner danskere benyttet sig af alternativ behandling i 2017. På hjemmesiden opfordres der blandet andet til, at danskerne skal huske at vælge alternative behandlere, som er medlem af den såkaldte RAB-ordning.

Den omfatter 21 foreninger som ernæringsterapeuter og healere, der frivilligt kan melde sig ind. Formålet er at gøre behandlingsklinikkerne med alternative behandlere mere gennemsigtige for forbrugeren. Ordningen vil fortsætte, men det er en ordning, som Lægeforeningen mener bør afskaffes. Derfor er det første skridt i den rigtige retning at nedlægge hjemmesiden, mener foreningens formand, Andreas Rudkjøbing.

»Jeg er tilfreds med, at Styrelsen for Patientsikkerhed lukker ned for den her hjemmeside, fordi den vildleder patienter, giver dem en falsk tryghed og ender med at være en risiko for patientsikkerheden,« siger han.

Dorte Malmgren er næstformand i Danmarks Komplementære Behandlere, der er en tværfaglig forening af alternative behandlere og registreret i RAB-ordningen. Hun har ingen kommentar til, at hjemmesiden lukkes ned, men har tidligere fortalt til Berlingske, at RAB-ordningen bør forblive.

»RAB-ordningen er en rigtig god idé, fordi den gør, at vi som forening skal holde vores medlemmer i ørerne med efteruddannelse,« sagde hun dengang.

Styrelsen for Patientsikkerheds kommende informationsindsats om patientsikkerhed ved alternativ behandling bliver lanceret på et tidspunkt i efteråret 2019.

Det har ikke været muligt at få en forklaring på, hvorfor Styrelsen for Patientsikkerhed lukker for srab.dk.