Staten kan hænge på injuriesager

Det VKO-bestilte koldkrigscenter har undersøgt, om staten vil betale, hvis krænkede danskere anlægger injuriesager.

Den 19-årige politimand Conrad Schumann sprang over pigtråden i Bernauer Strasse 15. august 1961, inden Berlinmuren skilte Øst- og Vestberlin i 28 år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Center for Koldkrigsforskning har spurgt Forsvarsministeriet, om det offentlige betaler sagsomkostningerne, hvis danskere, der bliver omtalt som KGB-relateret i en kommende rapport, anlægger injuriesag. Det gælder også erstatninger, hvis centerleder Bent Jensen taber i retten.

Ønsket fremgår af et brev fra centrets bestyrelsesformand Knud Larsen fra marts 2010, som Berlingske har fået aktindsigt i. Brevet er ikke besvaret, og centrets bestyrelse har for længe siden besluttet at søge juridisk bistand til en gennemgang af det kommende værk.

Men Forsvarsministeriet meddeler i en e-mail til Berlingske, at det er parat til at drøfte spørgsmålet om betaling:

»Spørgsmålet er i stedet drøftet mundtligt med Knud Larsen, og det har i den sammenhæng været Forsvarsministeriets forståelse, at der først var et eventuelt behov for den ønskede bistand, når værket fra Center fra Koldkrigsforskning nærmer sig en offentliggørelse,« skriver Mona Pedersen, souschef i Forsvarsministeriets Planlægnings- og Udviklingskontor.

Socialdemokraterne er rystet: »Det ubetingede modkrav må være, at staten bevilliger fri proces til dem, der sagsøger. Man kan ikke have, at en række uskyldige mennesker bliver ruinerede af at skulle føre sag mod Bent Jensen og staten. Det er en helt utålelig retstilstand for de mennesker, der bliver tilsmudset,« siger tidl. udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).

Koldkrigscentret har haft adresse hos Forsvarsakademiet. Da det rykkede ind i 2007, blev den daværende chef forsikret, at det var en uafhængig institution. Han vurderer derfor, at staten ikke bør betale centrets advokatregninger: »Forskningen er medarbejdernes eget personlige ansvar. Medarbejderne repræsenterer på ingen måde Forsvarsministeriet. De repræsenterer overhovedet ikke Forsvaret,« siger pensioneret generalmajor Karsten Møller, nu senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Koldkrigscentret skal på initiativ fra VKO afdække bl.a. venstrefløjens Øst-kontakter. Centret har fået 10,5 mio. kr. via finansloven. Bent Jensen oplyste forleden, at han vil afsløre navne på et større antal danskere med kontakt til KGB. Da Bent Jensen i 2007 omtalte en journalist som KGB-agent, tabte historikeren en injuriesag, som nu er anket.