Staten giver million-rabat til saudiarabisk vaccine-ejer

Sundhedsministeriet har sikret det saudiarabiske selskab, der har købt statens vaccine-produktion, de absolut bedste forudsætninger for at komme godt i gang med deres nye forretning.

Foto: Kasper Palsnov

Ekstra Bladet skriver lørdag, at den danske stat er gået med til at give selskabet en startrabat på minimum 88 millioner kroner.

Ifølge aftalen med staten skal det saudiarabiske firma de første fire år betale en husleje på tre millioner kroner om året for at leje sig ind i Statens Serum Instituts bygninger på Amager.

Samtidig er det aftalt, at huslejen efterfølgende stiger til et sted mellem 25 og 55 millioner kroner om året for det 30.000 kvadratmeter store lejemål.

Stiger lejen til det lavest mulige, altså 25 millioner kroner om året, svarer det i de første fire år til en rabat på 22 millioner kroner om året. Eller alt i alt 88 millioner kroner.

- Man kan ansætte rigtig mange sosu-assistener ude på plejehjemmene for 88 millioner kroner. Politikerne har en demokratisk forpligtigelse til at forvalte statens penge, som var det deres egne, siger professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere udlejere af erhvervsejendomme i området omkring Statens Serum Institut. Ifølge dem vil den typiske pris for et lejemål på 30.000 kvadratmeter i det område af hovedstaden ligge på omkring 40 millioner kroner om året.

Det beløb svarer til gennemsnittet af de 25 og 55 millioner kroner, som det er aftalt, at den fremtidige leje kommer til at ligge mellem.

Med en husleje på 40 millioner kroner om året løber saudiarabernes startrabat op i hele 148 millioner kroner.

- Jeg sætter et meget stort spørgsmålstegn ved det her. Det lyder til at være en ekstrem dårlig aftale. Der er jo noget her, der ikke hænger sammen, siger professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet.

Han bider samtidig fast i, at staten - som Ekstra Bladet tidligere har afsløret - har brugt knap 80 millioner kroner på konsulenter, nyt it-system med mere i forbindelse med salget.

- De har brugt millioner af kroner på rådgivning i forbindelse med købet, men selv med al den rådgivning er de ekstremt dårlige til at lave handler, eller også har de været virkelig desperate for at komme af med det. Det er jo det eneste, man kan tolke ud af det her, siger han.

Ved siden af startrabatten har den danske stat også indgået en aftale om at købe vacciner til det danske børnevaccinations-program i de kommende 30 måneder af det saudiarabiske selskab, der har givet 15 millioner kroner for vaccine-produktionen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil ikke kommentere startrabatten, men skriver blot i en mail:

'Jeg har, som tidligere udtalt til Ekstra Bladet, ikke yderligere kommentarer til salgsprocessen, udover at den blev afsluttet, før jeg blev sundhedsminister, og at alle gerne havde set en masse potentielle købere, men sådan gik det som bekendt ikke.'