Staten bruger millioner på plastikkirurgi

184 millioner skattekroner brugte staten sidste år på plastikkirurgiske indgreb som brystforstørrelse og kønslæbereduktion.

ARKIVFOTO. Fremover skal kosmetiske klinikker offentliggøre tilsynsrapporter fra Sundhedsstyrelsen, så potentielle kunder kan se, om tingene er i orden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere med svære fysiske eller psykiske problemer som konsekvens af en kropslig anormalitet, kan man efter samtale med egen læge blive indstillet til operation på statens regning, og det er et tilbud, ganske mange mænd og kvinder benytter sig af, skriver Kristeligt Dagblad.

Hospitaler og speciallæger foretog i 2010 5890 plastikoperationer, mens antallet i 2013 var steget til 6264, viser en opgørelse over de mest almindelige plastik-kirurgiske indgreb betalt af staten, foretaget af Statens Serum Institut for avisen.

Anya Manghezi er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, og hun fortæller, at man kun kan indstilles til operation, hvis en læge vurderer, at der er en klar helbredsmæssig årsag til behandlingen.

»Hvis lægen vurderer, at man har et problem med sin krop, som betyder, at man har væsentlige fysiske eller psykiske helbredsproblemer, eller der er tale om medfødte misdannelser eller følger af sygdom, kan man få en henvisning til behandling på det offentliges regning. Hvis man skal opereres for flyveører, skal lægen altså sige god for det,« siger hun til avisen.

Blandt de mere omdiskuterede typer er kønslæbereduktion, brystforstørrelse og brystløft, hvor staten i 2013 betalte for henholdsvis 172, 159 og 226 operationer af danske kvinder.

Læge og forfatter Vibeke Manniche er ikke tilhænger af den slags indgreb.

»Det sender et signal om, at det er i orden, at kvinden skal ligne en lolitadukke og leve op til pornoens idealer. Jeg betragter kønslæbeoperationer som kønslemlestelse og kan ikke forstå, at vi igennem skatten er tvunget til at betale for det,« siger hun til Kristeligt Dagblad.