Stasi-agent vil fortsætte retssag mod historiker

Manden, som Stasi i Østtyskland kaldte Apollo og Hamster, kæmper videre med retssag mod Bent Jensen.

(ARKIV) Historiker Bent Jensen foran Højesteret den 18. maj 2015. Historikeren Bent Jensen og forlaget Gyldendal blev mandag frifundet i en injuriesag, som en tidligere agent for den østtyske sikkerhedstjeneste har anlagt i Københavns Byret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere meddeler for Stasi vil rulle en sag mod historiker Bent Jensen og forlaget Gyldendal videre i retssystemet. Spionen føler sin ære krænket.

I mange tilfælde gav Jan Aage Jeppesen den østtyske sikkerhedstjeneste oplysninger, men han er utilfreds med omtalen i bogværket "Ulve, får og vogtere" og har anlagt injuriesag mod historikeren og forlaget.

For nylig frifandt Københavns Byret såvel Bent Jensen som Gyldendal, men Jeppesen vil anke til landsretten, oplyser hans advokat, Henrik Karl Nielsen.

I sin bog om Danmark under den kolde krig skriver Jensen, at Jeppesen "var skyld i, at flere østtyske borgere havnede i østtyske fængsler".

Det er dette udsagn, som retssagen især handler om, for Jeppesen hævder, at det er forkert og ærekrænkende.

Historikeren havde sin oplysning fra den research, som journalisterne Per Michaelsen og Mette Herborg fremlagde i to bøger.

Netop fordi de to journalister tidligere af Østre Landsret er blevet frifundet for en næsten enslydende udsagn i en lignende retssag, som Jeppesen også anlagde, falder sagen mod Jensen og Gyldendal til jorden.

Byretsdommer Charlotte Meincke henviser til landsrettens dom og skriver, at Bent Jensens udsagn derfor ikke udgør "en retsstridig krænkelse af Jan Aage Jeppesens ære".

Han krænkes heller ikke, hvis man skriver, at han har spioneret imod Danmark, noterer byretsdommeren. Det skyldes til dels det selvmål, han har scoret på Facebook. Her betegnede han selv sin indsats som "klassisk spionage", bemærker hun.

Opgøret koster Jan Aage Jeppesen, der i dag bor i det sydlige Spanien, en del penge. Således er han af byretten dømt til at betale hver af modparterne 25.000 kroner.

Bent Jensen har advokat Karoly Nemeth ved sin side, og advokaten har flere gange tordnet mod Jeppesen, som beskyldes for at "forulempe det danske retssystem med meningsløse sager".

/ritzau/