Stære passer på grønsværen i Kolding

50 stærekasser har i år sparet Kolding Stadion for store udgifter til sprøjtegifte til glæde for såvel naturen som stadioninspektørens regnskab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere har det været nødvendigt at bruge sprøjtemidler i jagten på områdets mange stankelbenslarver, der æder græssets rødder. Men i år har dette "arbejde" været overladt til stærene, og det har de klaret godt.

"Jeg var meget skeptisk og troede ikke på ideen, da det blev foreslået, at vi skulle hænge stærekasser op og på den måde slippe af med vores stankelbenslarver. Men jeg må sige, at metoden er utrolig effektiv. Resultatet har været så godt, at samtlige stadionanlæg i Kolding Kommune hver især vil være forsynet med mindst 50 kasser, når vi kommer ind i år 2000," siger stadioninspektør Jørgen Brøndum.

På Kolding Stadion - også kaldet Olympia - blev der hængt et halvt hundrede stærekasser op på stammer fra syge elmetræer, og de 38 kasser var beboede. Maden til ungerne var de stankelbenslarver, der normalt sprøjtes for, og det har sparet Kolding Stadion for udgifter på 25.000 kroner.

"I år har det overhovedet ikke været nødvendigt at sprøjte på Olympia, og allerede efter det første år er jeg blevet overbevist om, at stærene hjælper. I perioden, hvor stærene skal fodre unger, er der også næsten sort af stære på plænen herude, og i hele kommunen kan vi på årsplan spare op mod en kvart million kroner på ikke at skulle sprøjte eller så nyt græs efter larveangreb," siger en tilfreds Jørgen Brøndum, der forklarer, at stankelbenslarverne æder rødderne nedefra, og derefter kan græsset ganske enkelt fejes af.

Det var en ren tilfældighed, at Kolding fik øjnene op for denne miljørigtige måde at bekæmpe utøjet på.

"For tre år siden lavede vi et tværfagligt projekt på Vonsild Skole. Der blev hængt 50 stærekasser op, og der skete ganske enkelt det, at stankelbenslarverne forsvandt. Vi talte med en biolog om sagen og fik at vide, at stære udelukkende fodrer deres unger med stankelbenslarver," fortæller Jann Vang Olsen, lærer på Kolding Naturskole, der er med i projektet.

Erfaringerne blev bragt videre til Kolding IF, der holder til på Olympia. Trods en vis skepsis hos stadioninspektøren blev der sagt ja til ideen, og der blev lavet en slagplan.

"Beregninger fra andre steder viser, at hvert stærepar bruger 22.000 larver i opfodringsfasen. Med 38 beboede kasser har de altså taget 836.000 larver fra banerne, og det kan selvfølgelig mærkes," konstaterer Jann Vang Olsen og fortæller, at projekterne laves i samarbejde med skoler.

"Vi laver det sådan, at hver skoleklasse får nogle kasser, som de skal følge i hele deres skoletid. De adopterer kasserne, og projektet kan bruges i mange forskellige fag. Det gælder f.eks. dansk, matematik og biologi. Børnene kan observere, hvornår de første gang ser en fugl, hvornår der bygges rede, hvad reden laves af, hvornår de får unger, hvad de spiser og hvornår de flyver fra reden. Det kan der snakkes og skrives om, og i matematik kan der f.eks. regnes på, hvor mange gange fuglene flyver fra kassen," forklarer Jann Vang Olsen.

At sådanne initiativer griber om sig, viser sig også i Kolding. Der blev lagt ud med stærekasser, og siden har det udviklet sig til også at omfatte kasser til småfugle som mejser og musvitter. Her er det også blevet til et halvt hundrede kasser, og ideen er klar. Disse dyr lever af stankelben, så de bliver spist, inden de lægger æg.

Ritzau