Stadig rungende stilhed: Er det lykkedes politiet at genskabe mink-sms'er?

Justitsministeriet afviser fortsat at svare direkte på, om det er lykkedes politiets teknikere at genskabe relevante sms'er i minksagen.

Mandag afviser Justitsministeriet fortsat at svare direkte på, om politiet har haft held med at gendanne slettede beskeder fra statsminister Mette Frederiksen og hendes tre nærmeste medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag udsendte Justitsministeriet en skriftlig meddelelse til pressen, som har været genstand for stor forvirring. Mandag afviser ministeriet fortsat at uddybe udmeldingen, der er blevet kaldt både utilfredsstillende og underlig.

Politiets teknikere er færdige med at forsøge at genskabe materiale i minksagen, hvor sms-beskeder på statsminister Mette Frederiksens (S) og flere topembedsmænds telefoner er blevet slettet automatisk, lød det.

Sagen tog fart, da det kom frem, at Minkkommissionen forgæves forsøgte at få udleveret beskeder fra Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape

Alle fire havde indstillet deres telefoner til automatisk at slette sms'er efter 30 dage.

Ministeriets udmelding er blevet mødt med kritik fra regeringens støttepartier såvel som oppositionen. For er det lykkedes politiets teknikere at genskabe relevante sms-beskeder i minksagen eller ej?

»I det omfang det måtte være lykkedes at genskabe SMS-beskeder fra perioden april til december 2020, vil det kræve en manuel gennemgang heraf med henblik på at identificere, om der er genskabt materiale af relevans for kommissionens arbejde,« lød det lettere kryptiske svar fra Justitsministeriet.

»Minkkommissionen, Justitsministeriet og om muligt de pågældende personers bisiddere vil nu drøfte den videre proces herfor. Det er således endnu ikke muligt at oplyse, om det er lykkedes at genskabe relevant materiale.«

Den information, eller mangel på samme, er »højst besynderlig« og »dybt utilfredsstillende«, mente Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

»At man er færdig med arbejdet, er sådan set dybt ligegyldigt. Det, der er afgørende, er, om der er fundet materiale eller ej. Det er da højst relevant at informere borgerne om,« sagde han til Berlingske.

Også hos regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, vakte den hypotetiske udmelding irritation.

»Det er lidt irriterende, når nu man tydeligt har signaleret fra regeringen, at der skal være fuld åbenhed i kommunikationen, at der så kommer en kryptisk besked, man skal nærstudere for at få mening ud af,« sagde Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til DR.

Mandag afviser Justitsministeriet fortsat at svare direkte på, om politiet har haft held med at gendanne slettede beskeder fra statsministeren og hendes tre nærmeste medarbejdere.

Ministeriet vil heller ikke svare på, hvorfor der ikke er kommet et klart svar.

Radikale Venstre mener, at justitsminister Nick Hækkerup (S) skylder et svar – nu.

»Når man siger, man er færdig med at forsøge, skylder man også at sige, om det lykkedes. Hvis det kun er lykkedes i et vist omfang eller slet ikke, skylder man også at sige det,« siger partiets retsordfører, Samira Nawa, til B.T.

Hun vil nu selv kræve et svar fra Nick Hækkerup.

Morten Dahlin (V), formand for Folketingets Retsudvalg, kalder forløbet for fuldstændig uhørt.

»Hvis man ikke har noget at skjule, hvorfor svarer man så ikke bare klart? Man kunne få den tanke, at regeringen hemmeligholder oplysningen, fordi de ikke vil have det ud inden kommunalvalget,« siger han til B.T.

Det er i forbindelse med Minkkommissionens arbejde med at afdække forløbet omkring aflivningen af alle mink i Danmark, at Statsministeriet i maj blev bedt om at udlevere sms-beskeder.

Statsministeren har tidligere oplyst, at hun slettede sms'erne på grund af sikkerhedshensyn, og at hun blev rådgivet til at gøre det af sin departementschef.

I tirsdags oplyste hun på et pressemøde, at hun ikke længere automatisk sletter sine sms'er.

Justitsministeriet har igen mandag sagt nej til at uddybe fredagens udmelding over for Berlingske.