Stadig flere unge får bumsemiddel med alvorlige bivirkninger

Trods alvorlige bivirkninger som depression, adfærdsændringer og knogleforandringer er antallet af personer, der har fået aknemidlet Isotretinoin udskrevet steget med 76 procent på 10 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Depressioner, adfærdsændringer, knogleforandringer, hjerte- og kredsløbsforstyrrelser, blindhed og høreskader.

Det er bare en brøkdel af de psykiske og fysiske bivirkninger, der kædes sammen med aknemidlet Isotretinoin.

Alligevel er antallet af personer, der får lægemidlet udskrevet, steget med 76 procent på 10 år - fra 7.793 i 2003 til 13.725 i 2013 - viser en opgørelse fra Lægemiddelstatistikken, ifølge metroxpress.

Det bekymrer sundhedspolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Sine Jensen:

»Det er voldsomt, at stigningen har været så stor. Især når midlet kædes sammen med så alvorlige bivirkninger,« siger hun til metroxpress.

Inden for de sidste 12 år er listen af bivirkninger blevet udvidet kraftigt, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Til sammenligning er der på 47 år kun indrapporteret 12 tilfælde af psykiske bivirkninger af bumsemidlet Tetracyklin, der udskrives til mere end dobbelt så mange.

Sundhedsstyrelsen har ingen forklaring på, hvorfor så mange flere får udskrevet lægemidlet, men ifølge overlæge i afdelingen for bivirkninger Doris Stenver er der ikke grund til at tro, at Isotretinoin bliver udskrevet for meget eller til personer, der kunne have gavn af at prøve andre løsninger først:

»Mig bekendt er der ikke blevet lavet nyere undersøgelser, der viser, at lægemidlet ikke bliver udskrevet efter gældende regler, og så længe lægerne bruger det på den måde, som det er godkendt til, og det er et behov, så ser vi ikke grund til bekymring,« siger hun til metroxpress.

Fra 1985 til 2003 blev der indrapporteret 152 bivirkninger ved Isotretinoin, hvoraf 45 var psykiske. Fra 2003 til 2015 har Sundhedsstyrelsen modtaget yderligere 189 indberetninger, heraf er hele 161 psykiske.

BNB