Stadig flere grebet af rå mad-trend

Kritikerne kalder det en modedille fra Hollywood, men det er ikke kun stjerner, der går over til økologisk vegetarmad, som ikke har været i ovn eller på pande.

En ekspert advarer om, at det kan give mangelsymptomer, hvis man holder sig strengt til principperne om vegetarisk, økologisk og uopvarmet mad. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

100 procent økologisk, vegetarisk og uden på noget tidspunkt at blive varmet op til over 42 grader. Sådan spiser stadig flere danskere. De følger dermed en international gastronomisk trend, kaldet raw food, som stammer fra USA og har en lang række kendisser og trendsættere blandt tilhængerne.

Fokus er på naturlig sundhed, personlig renselse og et overordnet miljøhensyn. Biproduktet er ifølge tilhængerne ekstra energi, en mindre risiko for en lang række livsstilssygdomme og en forsinkelse af aldringsprocessen.

Kritikerne kalder det til gengæld en »modedille fra Hollywood« og forholder sig yderst kritisk til tanken om, at vi kun skal og bør spise rå og ikke varmebehandlet mad.

»Teorien og videnskaben bag raw food er en gang hokus pokus, der blandt andet er baseret på studier af katte. Man kan sagtens inddrage elementer af raw food i sin kost, men jeg kan ikke forstå det som livsstil. Man spænder ben for sig selv både socialt, sundhedsmæssigt og smagsmæssigt, hvis man udelukkende spiser raw food,« siger Christian Bitz, ernæringskonsulent og kogebogsforfatter.

Per Brændgaard Mikkelsen, der er cand. scient. i human ernæring og selvstændig sundhedsvejleder, er enig. Han kalder principperne bag raw food for en form for spise-forstyrrelse, hvis det praktiseres i sin ekstreme form.

»Når ideen, om at mad skal være rå, bliver overført til al mad og tilberedning, holder man op med at spise som man plejer, og så kan man let udvikle mangelsymptomer, hvor man typisk vil komme til at mangle D-vitamin, kalk, jern og protein,« siger han.

Man er sin egen ekspert

Søren Wolff fra organisationen »The Raw Tribe«, der arbejder med at informere om raw food som livsstil, kalder kritikken misforstået.

»Grundtanken er at spise mad i dets naturlige form og dermed udnytte næringsstofferne over længere tid. Raw food er ikke religion, men selvfølgelig er der nogen, der er fanatiske. Der er ikke nogen, der ikke kan relatere sig til rå mad. Men hvor der tidligere var en tendens til, at man slavisk fulgte eksperternes råd, er folk i højere grad deres egne eksperter i dag. Folk bliver federe, sygere og dårligere. Derfor er stadig flere klar over, at de er nødt til at påtage sig et personligt ansvar for deres sundhed.«

Madhistoriker Bi Skaarup kalder raw food for et overskudsfænomen. Et udtryk for at vi - trods krise - lever i et overskudssamfund, hvor der er god tid til at fokusere på og differentiere os fra andre via vores mad- og spisevaner.

»Raw food er en måde at udtrykke personlig renhed, askese og sundhed på. Men det er også en måde at vise omsorg og bekymring for miljøet på. Når vi har nok af alting, bliver fokuseringen på mad forstærket.«