Stadig færre danskere rykker hinsidan

Antallet af danskere, der flytter til Sverige, var i 2014 på sit laveste niveau, siden Øresundsbroen blev indviet. En udjævning af boligpriserne mellem de to lande kan være forklaringen.

Foto: Christian Liliendahl

Hvad er det bedste, der nogensinde er kommet fra Sverige? En tom færge, lyder svaret i en vittighed af ældre dato.

Man kunne vel forestille sig, at svenskernes har en lignende vittighed med omvendt fortegn, og i så fald kan de glæde sig over, at stadig færre danskere rykker pælene op af den danske jord for at bosætte sig hinsidan.

Nye tal fra Danmarks statistik viser, at det i 2014 blot var 3.256 danskere, der flyttede til Sverige, et beskedent fald sammenlignet med året før, hvor tallet var 3.667. Det er til gengæld et markant fald sammenlignet med 2007, hvor 6.615 danskere rykkede til Sverige.

Ifølge analytikere fra Nykredit og Nordea er tendensen et udtryk for, at der er blevet en mindre gevinst ved at købe boligen i Sverige.

Boliger i København handles i dag 15-30 procent billigere, end de gjorde i 2007, mens huspriserne i Sverige er steget med 10 procent i samme periode, viser tal fra Nykredit.

Og Nordea kommer det endnu nærmere med dette regnestykke: Hvor et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter i Københavns Omegn kostede 3,7 millioner danske kroner i 2006, kostede et tilsvarende hus i Stor-Malmø kun 1,9 millioner i danske kroner.

Altså kunne der spares 1,8 millioner ved at tage turen over Øresundsbroen hver dag, men i 2014 var den nettobesparelse faldet til 900.000 kroner, fremgår det af Nordeas beregninger.

Tendensen kan så i øvrigt være ved at vende. Hos Nykredit spår man i hvert fald, at de aktuelle prisstigninger i København vil anspore til en ny folkevandring over Øresundsbroen.

Og apropos den indledende vittighed så kommer der også færre svenskere den anden vej. I 2014 var det 4.211, mens det tilsvarende antal i 2013 var 4.997.