Stadeholdere fra Papirøen åbner nyt madmarked på berømt adresse i Indre By

Til sommer slår et nyt street food-marked med flere end 30 stande dørene op i Boltens Gård tæt ved Kongens Nytorv. Det er stadeholdere fra Papirøen, der står bag det nye madmarked, som blandt andet vil overtage natklubben Nasas gamle lokaler.

Det klistrer under fødderne for hvert skridt, man tager op ad trappen i hovedbygningen i Boltens Gård i indre København. Hvert klistret skridt vidner om, at gården bag Gothersgade i mange år har været synonym med festlige fredage, usikker stiletgang og øl i plastikglas.

Men fra næste sommer skal gården med de gule bindingsværkshuse danne rammen om et nyt stort madmarked, der får navnet Boltens, og som skal forvandle gården til et sted, der også summer af liv en onsdag eftermiddag:

»Det skal være et internationalt street food-miljø, der kan samle københavnere og turister. Vi håber, at det bliver et folkeligt åndehul, hvor alle på tværs af alder kan føle sig hjemme, og hvor man altid går fra med en ny oplevelse og en fuld mave. Det er ret enkelt,« siger Nik Kongsø, der er formand for stadeholderforeningen hos Copenhagen Street Food, der de seneste fire år har været en del af Street Food-succesen på Papirøen.

Sammen med kollegaen fra Papirøen Jakob Nygaard og Lars Moesgaard, der har det økonomiske ansvar, har Nik Kongsø overtaget lejemålet i Boltens Gård, der strækker sig over 4.000 kvadratmeter indenfor plus et udendørsareal på 1.500 kvadratmeter.

I alt kommer det nye Boltens til at tælle 30-35 stande med stader med mad fra hele verden. Modsat Torvehallerne ved Nørreport kan man ikke købe friske fisk, ost eller vin i Boltens, for detailsalget er ikke en bærende del af planerne.

Godt halvdelen af stadeholderne er allerede mere eller mindre på plads, og en stor del af dem er erfarne folk fra Papirøen, der rykker med videre, når madmarkedet på Refshaleøen lukker til december.

For de tre personer bag Boltens er det vigtigt at understrege, at det street food-marked, de åbner til sommer, ikke er Papirøen version 2.0. Derfor er de også meget bevidste om at få nye kræfter med: »Nye stadeholdere bidrager med en ny energi, og man skal ikke være bange for at blande blod. Det skaber en dynamik, der er brug for, og vi er også åbne for anderledes koncepter, der kan tilføje noget andet,« siger Nik Kongsø.

Samtidig har gården mellem Gothersgade og Store Kongensgade dobbelt så mange kvadratmeter til det samme antal stande som på Papirøen. Den ekstra plads skal blandt andet bruges til flere siddepladser, så sultne københavnere og turister kan spise indenfor i varmen, selvom temperaturerne er lave udenfor.

Men street food-stemningen fra Papirøen vil de holde fast i.

Nyt liv til festgården

Hovedstadens afgående kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) har »store forventninger« til det nye madmarked i Boltens Gård, og han håber, at det vil give nyt liv til et område, som han synes har været præget af for mange fester og barer:

»Der er i øjeblikket rigtig mange fulde mennesker og larm en fredag aften i gården, så jeg tror, at madmarkedet kommer til at skabe et bedre miljø med bedre tilbud, som også har åbent i hverdagene. Det vil københavnerne og turisterne have langt mere glæde af end de fester og barer, der er nu,« siger Carl Christian Ebbesen.

Selv om markedet endnu ikke har slået dørene op, har borgmesteren også tiltro til, at Boltens kan blive en succes – og han mener sagtens, at hovedstaden kan rumme endnu flere madmarkeder:

»Madmarkeder er hot blandt både københavnere og turister, og jeg tror, at der er plads til mange flere madmarkeder i København. Det samler folk, og det er et afslappet miljø med god stemning, hvor man kan købe lækker mad. Ligesom julemarkederne er det noget, der er med til at skabe en rigtig god stemning i byen.«

Kommet for at blive

Modsat i tilfældet Papirøen er kontrakten i Boltens Gård permanent, og det har været vigtigt for at skabe et koncept, som kunne leve i lang tid, siger holdet bag Boltens. Til gengæld er lejen for stadeholderne højere end på Papirøen:

»Den er markant lavere end ved en »rigtig« restaurant, men højere end at åbne en skurvogn ude på en ø, der skal rives ned om tre år. Det, der fulgte med midlertidigheden på Papirøen, var, at huslejen var vanvittigt billig. Her er det markedsvilkår,« siger Lars Moesgaard.

Der er tale om en lejeaftale, som både inkluderer det store baghus – industribygningen – hvor Nasa tidligere lå, samt en række stuelejemål rundt om i Boltens Gård, fortæller ejendommens administrator, Henrik Lid, der er direktør i HL Management A/S, der repræsenterer en ukendt, international investor, som har ejet Boltens Gård i de seneste år.

»Boltens Gård bliver en ny udgave af sig selv, som vil være bedre til at omfavne københavnerne og en stor del af de mange turister, der kommer til københavn,« siger han og tilføjer:

»Samtidig bliver det et aktiv for ejendommen, fordi vi får mulighed for at gøre op med nogle af de seneste års knap så attraktive natklubber og barmiljø i gården.«

Aftalen kom på plads, efter at holdet bag det nye madmarked længe havde været på udkig efter nye lokaler, velvidende at Papirøen snart var fortid.

De var på besøg i gamle turbinehaller og lokaler rundt om, men da de så et »til leje«-skilt i vinduet på en bar i Boltens Gård, tog de en snak med ejendommens administrator, Henrik Lid – og en halv time efter foreslog han, at de overtog hele Boltens Gård. De sagde ja.

En del af trekløveret bag det nye madmarked i Boltens Gård, Lars Moesgaard, fortæller, at der er investeret omkring 50 millioner kroner i projektet fordelt mellem 30-40 forskellige aktører.

Mens Papirøen i år har haft omkring 1,4 millioner sultne turister og danske kunder forbi, er målsætningen for Boltens endnu ikke fastsat.

»Det er altid farligt at sætte mål, så i udgangspunktet er vi glade for det, der kommer. Men vi kan overleve økonomisk af det halve, der var ude på øen. Lad mig sige det sådan,« siger Lars Moesgaard.

Selv om Boltens Gård om et halvt år vil være helt forandret og dufte af gourmethotdogs i stedet for gamle ølsjatter, er der et par steder, der vil bestå.

Blandt andet fortsætter restauranterne Den Lille Fede og Khun Juk deres forretninger, lover udlejeren.

Det forventes, at Boltens slår dørene op i maj 2018.