SSI slår fast: Epidemien har kun ført til meget begrænset overdødelighed i Danmark

Der er dog en markant større dødelighed ved covid-19 for ældre, end man ser ved en almindelig sæsoninfluenza.

Kåre Mølbak er faglig direktør på Statens Serum Institut. Fredag lyder meldingen fra instituttet, at coronaepidemien indtil nu kun har ført til »meget begrænset overdødelighed i Danmark«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvor dødelig er den nye virus?

Det har været et af de helt store spørgsmål under coronaepidemien, og fredag lød meldingen fra Statens Serum Institut (SSI), at den indtil nu kun har ført til »meget begrænset overdødelighed i Danmark«.

Fra årsskiftet til 26. april var der i alt 19.359 dødsfald i Danmark, heraf 428 relateret til covid-19. Ifølge SSI har dødeligheden ligget inden for det normale område, bortset fra uge 14 og 15 – altså fra slutningen af marts til midten af april. Her var der henholdsvis 17 og syv dødsfald over den forventede dødelighed.

SSI overvåger den generelle dødelighed i befolkningen året rundt og kan via statistiske modeller over antallet af døde tidligere år se, om der er overdødelighed i befolkningen i en given uge.

Termen Case Fatality Rate (CFR) bliver ofte anvendt til dødelighed relateret til covid-19, og den dækker over andelen af de bekræftede tilfælde, som dør.

SSI oplyser på sin hjemmeside, at CFR i Danmark ligger på knap fem procent, mens den i lande som Singapore og Frankrig ligger på henholdsvis én og 18 procent. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer CFR for covid-19 til at være 3,4 procent.

CFR afhænger i høj grad af, hvor mange der testes samt alderssammensætningen og andelen med underliggende sygdomme i befolkningen.

»Og da mange smittede, der kun har milde symptomer, ikke bliver testet, er CFR højere end den reelle dødelighed,« skriver SSI.

En anden term er Infection Fatality Rate (IFR). Her er der tale om den reelle dødelighed, og den kan beregnes ved, at man på forskellig vis prøver at tage højde for mørketallet.

»Der foreligger nu data fra flere studier, hvor man har taget højde for mørketallet, og den reelle dødelighed er langt lavere, faktisk i promillestørrelsen,« siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef ved SSI, til instituttets hjemmeside.

Mere dødelig end sæsoninfluenza

Der er dog en markant større dødelighed ved covid-19 for ældre, end man ser ved en almindelig sæsoninfluenza. Således er 41 procent af de smittede over 90 år afgået ved døden, mens der for 80-89-årige og de 70-79-årige er tale om henholdsvis 25 og 15 procent.

Andelen af smittede, som er døde, stiger med andre ord med alderen.

Berlingske skrev for to uger siden, at dødeligheden i Danmark er så lille, at den næsten ikke slår ud på en graf, og at dødeligheden i Danmark var på det laveste niveau i fem år.

Ifølge Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for SSI, var det et klart tegn på, at myndighedernes tiltag virker.

»Vores mål har været at undgå for mange dødsfald, og det har vi gjort. Vi havde 360 registreret smittede, der kom hjem fra skiferie, som havde et kæmpe kontaktnet, og hvis der ikke var blevet indført social distancering, havde de nået at smitte helt enormt mange mennesker. Der var jo givetvis mange flere end de 360, som var smittet, men som ikke blev testet, fordi de ingen symptomer havde, så det var helt rigtigt, det der blev gjort,« sagde Nils Strandberg Pedersen til Berlingske.