SSI-rapport er klar, og nu er blikket rettet mod midten af denne måned

En ny rapport fra Statens Serum Institut estimerer, hvordan coronasmitten vil udvikle sig hen over sommeren. I midten af juni vil der være en »smittetop«, mens antallet af smittede derefter vil falde kraftigt, lyder det.

 
Onsdag forhandler politikerne om yderligere genåbning af Danmark, hvor blandt andet brugen af mundbind skal drøftes. Video: AP, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens Serum Institut (SSI) er klar med sin ekspertrapport, der indeholder prognoser for, hvordan coronasmitten forventes at udvikle sig i løbet af sommeren 2021. Ifølge forudsigelserne vil smitten toppe i midten af juni.

Det fremgår af rapporten, som Berlingske er i besiddelse af.

Rapporten er klar kort tid før, Folketingets partier i dag sætter sig til forhandlingsbordet for at blive enige om næste skridt i genåbningen af samfundet.

SSI's prognoser er udarbejdet ud fra et grundscenarie, som tager udgangspunkt i, at lempelserne, der trådte i kraft 21. maj, står ved magt.

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, forklarer, at udviklingen i smitten afhænger af blandt andet vejret, idet vejret har indflydelse på, hvor meget folket forsamler sig, lyder det i en ny rapport fra SSI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Kraftigt fald i slut juni

»Aktiviteten foranlediget af genåbningen 21. maj resulterer i en forventet smittetop af nye daglige smittetilfælde i midten af juni,« står der i rapporten.

Ifølge prognoserne vil der kort tid efter indtræffe et kraftigt fald i antallet af smittede som følge af, at skoleferien begynder.

»Det kan dog ikke ud fra dette konkluderes, at smitten vil forblive lav til efteråret, når aktiviteten i for eksempel i skoler øges efter sommerferien,« skriver SSI.

Samtidig regnes antallet af vaccinerede at få indflydelse på smitteudviklingen hen over sommeren og ind i efteråret.

Indlæggelser forventes af falde

Selvom alle gerne vil undgå smitten, har det vigtigste under pandemien som bekendt været at nedbringe antallet af indlæggelser så meget som overhovedet muligt for ikke at sætte sundhedsvæsenet under for voldsomt et pres.

SSI skriver i rapporten, at antallet af nye daglige indlæggelser forventes at ligge stabilt i juni, og at det herefter vil falde støt på nær i scenariet, hvor der er ti procent øget aktivitet i samfundet. Der vil antallet »først toppe i midten af juni, før det falder«.

I de nyeste tal for indlæggelser befinder antallet af indlagte sig på sit laveste siden oktober med i alt 124 indlæggelser.