SSI og ministerium er forargede over danskeres opførsel: Mange smittede vender hjem fra ferie uden isolation

Mange danskere følger ikke vejledningerne for, hvordan de skal forholde sig, når de bliver smittet i udlandet, lyder det fra Udenrigsministeriet. I stedet tager de chancen og rejser hjem til Danmark.

Direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, fortæller, at ministeriet får mange henvendelser fra danske turister, der rejser hjem til Danmark på trods af, at de ved, at de er blevet smittet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At rejse sker i øjeblikket med en risiko for coronasmitte. Udenrigsministeriet opfordrer alle til at tjekke op på vejledningerne, og skulle uheldet være ude, er der procedurer, man bør følge. Det gør mange imidlertid ikke, skriver TV 2.

For mange danskere vender hjem fra deres ferie vel vidende, at de er positive for covid-19.

Udenrigsministeriets Borgerservice fortæller, at de får mange henvendelser fra danskere, der er blevet smittet, men ikke har nogen symptomer og derfor tager hjem.

Det fortæller direktør Erik Brøgger Rasmussen.

Bliver man smittet på sin ferie, skal man gå i isolation, indtil smitten er overstået.

»Jeg tror ikke, de naivt håber på, at vi sender kavaleriet og henter dem hjem, men de har det sådan, at det måske ville være rart, hvis Udenrigsministeriet kunne fikse en eller anden særløsning. Der er bare ikke meget, vi kan gøre,« siger Erik Brøgger Rasmussen til TV 2.

Forelagt oplysningerne kalder Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) det for »uetisk«.

»Man risikerer jo at spolere rigtig mange menneskers ferie og hverdag på den her måde. Man sidder jo relativt lang tid sammen, og man sidder relativt tæt på hinanden. Det er uetisk at rejse hjem, hvis man er testet positiv,« siger Tyra Grove Krause til TV 2.

De smittede bliver i flere tilfælde opsnappet, når de lander i lufthavnen i Danmark, hvorefter smitteopsporingen går i gang, og myndighederne skal finde ud af, hvem de har været tæt på, mens de har været smittet.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er omtrent en femtedel af de danskere, som i øjeblikket er smittet med coronavirus, blevet smittet i udlandet.

Langt de fleste, der selv mener, at de er blevet smittet i udlandet, peger på Spanien, som stedet hvor de er blevet smittet.

I de seneste tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed svarer 1.467 personer, at de selv mener at være blevet smittet i Spanien. Det er længder flere end alle andre lande.

Er man på ferie, og bliver man bekendt med, at man er coronasmittet, skal man orientere sig i landets regler og retningslinjer. For Spaniens vedkommende skal man gå i karantæne i ti dage, hvis man er blevet smittet.