SSI mangler 82.000 influenzavacciner, og det går ud over de mest sårbare

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

Arkivfoto. Danskerne er flere gange blevet opfordret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at lade sig vaccinere mod influenza. Men nu viser det sig, at der mangler vacciner i tusindtal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags morgenoverblik i en uge, som for mange rimer på efterårsferie.

Men det betyder ikke, at nyhedsbilledet står stille, og vi har således kurateret en palette af dagens mest essentielle nyheder.

Vi kommer ind bag facaden på en arbejdsgruppe, der arbejder for at skabe et nyt kolonihistorisk museum, men som nu er endt i stridigheder. Vi skal dvæle ved nye tal, der viser, at hjemmearbejde er blevet et springende punkt for flere danskerne. Og så møder en kedelig statistik kritik.

Du kan også vælge at sætte høretelefonerne i ørerne og lytte til dagens overblik. Det gør du herunder.

I Nordsjælland tager det nu dobbelt så lang tid at opklare et indbrud som før

Vi begynder med det kedelige statistik, der nu møder kritik. Historien finder vi i nærværende avis, der kan beskrive, at Rigsrevisionen ikke er imponeret over politiets indsats i indbrudssager. Opklaringsprocenten er faldende, og betjentene bruger for lang tid på sagerne.

Politiets indsats over for opklaring af indbrud halter, lyder kritikken i en rapport fra Rigsrevisionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (arkiv).

Sagsbehandlingstiden er steget fra 89,5 dage i 2016 til 95,8 dage i 2019.

Og Statsrevisorerne er ikke begejstrede for, hvordan Justitsministeriet har ageret.

»Konsekvensen er, at færre borgere får opklaret de indbrud, de bliver udsat for,« lyder det.

Det står særligt slemt til i Nordsjælland, hvor opklaringsprocenten er den laveste i hele landet. Her er sagsbehandlingstiden steget fra 60,3 dage i 2016 til hele 121,2 dage i 2019.

Du kan læse hele artiklen her.

Størstedelen af danskerne ønsker at arbejde en eller flere dage hjemmefra hver uge. Men på ét punkt skal medarbejdere og virksomheder »passe rigtig meget på«, advarer forsker i hjemmearbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Farvel til 8-16? Hver femte dansker er parat til at lede efter nyt job for at bevare særlig mulighed

Vi iler videre til dagens næste historie, som handler om, at 9 til 17 eller 8 til 16 for mange danskere er noget, der hører fortiden og tiden før covid-19-krisen til.

I en dugfrisk måling, som analyseinstituttet Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, svarer hver femte dansker, at de er parat til at lede efter et nyt job for at bevare muligheden for at arbejde hjemme.

Det er der en særlig grund til ifølge Steen Erik Navrbjerg, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

»Vi ville slet ikke have diskuteret det her, hvis folk ikke havde været rigtig gode til at arbejde hjemmefra under corona. Lederne oplever, at folk har været mere produktive end forventet, og medarbejderne har oplevet en bedre arbejdslivbalance. Så det slidte udtryk win-win er baggrundstæppet for det her.«

Men der er en hage, vurderer han.

»Nu er der nogle arbejdspladser, der er gået så langt, at de nærmest helst vil have, at folk er hjemme hele tiden. Dér skal man passe rigtig meget på – for der kan være en stor bekymring for sammenhængskraften på arbejdspladserne,« forklarer han.

Du finder artiklen her, hvor du også kan læse om, hvad Ib Enevoldsen, direktør for 3.600 ansatte i Rambøll, betegner som »en drøm«.

Mangel på vacciner gør, at læger må udskyde eller aflyse vaccinationer

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har flere gange opfordret danskerne til at lade sig vaccinere mod influenza, men det viser sig nu, at Statens Serum Institut manlger 82.000 vacciner. Det skriver TV 2.

Det betyder, at de praktiserende læger må udskyde eller aflyse vacciner, og det går ud over de mest sårbare.

»Det er ikke særlig smart, at vaccinerne ikke bliver distribueret til risikogrupperne. Det trænger til mere styring fremover,« siger Jørgen Skadborg, der er konstitueret formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), til TV 2.

Enhedslisten blæser til kamp mod boligspekulanter – og vil indføre huslejeloft

I et nyt boligudspil, »Boliger til mennesker – ikke til spekulanter«, ønsker Enhedslisten at tage et opgør med, at »spekulanter« tjener stort på det hæsblæsende københavnske boligmarked. Det skriver Politiken i dagens forsidehistorie.

Med andre ord ønsker Enhedslisten, at personer med »almindelige« indkomster kan bosætte sig i storbyen. Et af værktøjerne er indførelsen af et loft for huslejepriser, således at 75 procent af lejelejlighederne ikke må have en husleje, der overstiger en fastsat grænse. Den grænse har Enhedslisten dog ikke løftet sløret for endnu.

»Det kræver et totalt opgør med de seneste 30 års boligpolitik, hvor det bærende hensyn har været, at nogle skulle tjene penge«, siger spidskandidat i København, Line Barfod, til Politiken.

Du kan læse mere hos Politiken her.

Stridigheder og konflikt i kolonihistorisk arbejdsgruppe: »Aktivisterne styrer arbejdet«

Vi bliver hos Berlingske, der nu kan afdække, hvordan der er udbrudt stridigheder og faglige konflikter i en arbejdsgruppe, der forundersøger mulighederne for et muligt kolonihistorisk museum.

På den ene side står Henrik Holm, museumsinspektør ved Statens Museum for Kunst, der beskylder Rigsarkivets forskere for »arrogant attitude« og »white innocence«. På den anden side står Rigsarkivet med repræsentanten Steen Andersen, der er seniorforsker.

Han beskylder arbejdsgruppen for, at »aktivisterne styrer arbejdet«. Blandt andet med følgende ord:

»Rigsarkivet deltager af princip ikke i nogen form for 'aktivistiske' aktiviteter. Rigsarkivet arbejder for at bringe data i spil for at opkvalificere den demokratiske debat,« skriver Steen Andersen i en e-mail, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Det er særligt et eventuelt museums beliggenhed, der udløser konflikt. Men en del af knasten er også, at der nu bliver arbejdet for at optage nye medlemmer i arbejdsgruppen – blandt andre en vestindisk forsker, der ønsker en undskyldning af Danmark for kolonitiden.

Du kan læse mere om Henrik Holms udfald mod Rigsarkivet her, ligesom du finder historien om den vestindiske forsker her.

Førstnævnte historie har fået politisk kommentator Jarl Cordua til at reagere i et Facebook-opslag.

»På vegne af de skatteydere, som ikke bekender sig til woke-kulturen (det er nok de fleste), så har jeg 100 procent tillid til historiker Steen Andersen fra Rigsarkivet og nul procent til woke-præsten Henrik Holm. Kan kulturministeren ikke være den voksne og stoppe museumsinspektør Holms uværdige mobberi lige nu?«

Traditionen tro skal vi også runde, hvordan coronasituationen i Danmark tager sig ud netop nu, og det fremgår af nedenstående skema.

Senere i dag bliver de seneste coronatal offentliggjort, ligesom Statens Serum Institut udkommer med det seneste kontakttal.

Hav en god tirsdag!