SSI: I denne gruppe stiger smitten – eksperter peger på politisk beslutning som årsag: »Det er meget kontant afregning«

Smitten blandt 6-9-årige er steget den seneste uge, viser notat. Eksperter peger på, at det er en direkte konsekvens af genåbningen af de mindste klasser. Dog vil det ikke bidrage til at sprede smitten på tværs af kommunegrænser, lyder vurderingen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) byder elever fra Allerslev Skole i Lejre velkommen tilbage i skole 8. februar. Et nyt notat viser nu, at det særligt er børn mellem 6-9 år, der er blevet smittet den seneste tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På nuværende tidspunkt er det den helt unge aldersgruppe – det vil sige de mindste børn, der oplever den største stigning i smitte.

Det viser den såkaldte risikovurdering for uge 10 fra covid-19-risikogruppen.

Notatet viser en stigning i incidensen for de 6-9-årige fra 86 tilfælde pr. 100.000 indbyggere i uge 8 til 108 tilfælde pr. 100.000 indbyggere i uge 9.

»Der er bestemt en markant stigning og et varsel om, at vi skal være påpasselige med yderligere åbninger,« lyder det fra professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Lars Bjerrum.

Det er særligt i Region Hovedstaden og Region Syddanmark, at der ses »markante« stigninger i aldersgruppen 6-9-årige, fremgår det af notatet.

Stigningen kommer dog ikke som nogen større overraskelse. Den kan nemlig være en konsekvens af, at politikerne på Christiansborg valgte at genåbne skolerne for eleverne i 0.–4. klasse 8. februar, vurderer eksperter:

»Umiddelbart kan jeg ikke finde nogen anden forklaring på, hvad der kan ligge til grund for så voldsom en stigning,« siger Lars Bjerrum.

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, er enig:

»Det er meget kontant afregning,« siger Viggo Andreasen og fortsætter:

»Men jeg kan stadig godt spørge mig selv, om vi har set de fulde konsekvenser af, at vi har åbnet for de mindste klasser. Det kan godt være, at der ville gå nogle uger mere, før vi ser den fulde smitte,« vurderer han.

Det fremgår dog yderligere af notatet, at på trods af at der ses en stigende incidens blandt børn i alderen 6-9 år, er udviklingen i epidemien stabil med et kontakttal på 1,0. Det betyder at epidemien ikke er i vækst.

Antallet af test er desuden steget fra uge 8 til uge 9. Det kan også have en betydning for antallet af bekræftede smittetilfælde.

Vil føre til øget smitte

Der har tidligere været tvivl om, hvorvidt de mindste børn smitter mindre end voksne personer. I starten af krisen var opfattelsen, at børn smittede mindre. Men senere pegede forskning på, at der ikke var nogen signifikant forskel mellem børn og voksne.

Under alle omstændigheder vil det dog føre til øget smitte, når man genåbner skolerne for de mindste børn, lyder vurderingen fra Viggo Andreasen:

»Sagen er, at vi har givet de små lov til at mødes meget mere med andre mennesker. Så selvom hver enkelt kontakt ikke smitter så meget, som voksnes gør, vil den stadig smitte,« siger lektoren i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

Af notatet fremgår det også, at der ses en stigning i antallet af nye mulige udbrud på grundskoler.

Viggo Andreasen trøster sig dog med, at børn mellem 6-9 år formentlig ikke vil bidrage til at sprede smitten på tværs af kommunegrænser betragteligt:

»Der har været et tydeligt mønster med, at børn i mindre klasser smitter deres søskende. Men børn i den alder er heldigvis ret bofaste, så det er relativt nemt at trevle smittekæderne op, og det tyder på, at vi har haft held med det,« siger Viggo Andreasen.