SSI har undersøgt 9.500 danskere: Kun 24 døde med coronavirus havde ingen kendte kroniske sygdomme

En undersøgelse af tusindvis af danskeres sygdomsforøb med covid-19 viser, at risikoen for alvor er størst hos ældre og folk med kroniske sygdomme.

Man er for alvor i risikozonen for at dø af covid-19, hvis man har en kronisk sygdom, viser en rapport fra Statens Serum Institut. Ud af 524 registrerede dødsfald var der kun 24 uden forudgående sygdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Sandsynligheden for at dø af covid-19 er meget lille, hvis man ikke i forvejen lider af kroniske sygdomme.

Det er konklusionen i en rapport fra Statens Serum Institut (SSI), der har kortlagt sygdomsforløbet for 9.519 danskere, der har haft konstateret covid-19.

Ud af 524 registrerede dødsfald ved rapportens afslutning led kun 24 personer ikke af kendte kroniske sygdomme i forvejen.

Til DR Nyheder siger Reimar Thomsen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og en del af den ekspertgruppe, der har gennemgået de danske covid-19-patienter, at det ikke nødvendigvis betyder, at de 24 var helt sygdomsfri.

»Man kan ikke sige, at de 24 personer intet har fejlet. De kan sagtens have haft en kronisk lidelse eller svær overvægt, det har bare ikke været i en grad, der har ført til hospitalskontakt eller medicinering tidligere,« siger han.

Den såkaldte risikogruppe – personer der er i større fare ved covid-19-sygdom – har været meget på tale under coronakrisen. I den seneste tid er forskere blevet klogere på, hvilke sygdomme der indgår i risikogruppen.

Weekendavisen skrev 24. april, at de foreløbige opgørelser fra Frankrig viste, at 83 procent af de intensivindlagte var overvægtige. I Storbritannien var det over 73 procent. I USA, hvor omkring 40 procent af befolkningen er overvægtig, er det den primære underliggende faktor for covid-19-patienter under 50 år.

Det står nu også klart, at sygdommen rammer skævt på etniciteter, da der tilsyneladende er en overrepræsentation af borgere af anden etnisk herkomst, der er indlagt med coronavirus på Hvidovre Hospital. Ifølge SSI udgør borgere med ikkevestlig baggrund 18 procent af de covid-19-smittede, på trods af at de tegner sig for ni procent af befolkningen.

SSIs kortlægning af de 9.519 danskere viser, at alvorlig sygdom oftest optræder hos personer, der er oppe i alderen.

Tre ud af fire af de døde var over 75 år, og 82 procent har haft mere end én forudgående sygdom.

Som følge af en politisk aftale, som regeringen og Folketingets øvrige partier indgik 15. maj, kan risikogruppen blive hjemme og samtidig få løn eller dagpenge, hvis det er for risikabelt at tage på arbejde.