SSI frygtede, at efterskoler ville være de rene smittebomber. Nu er »tvivlen blevet gjort til skamme«

I april lød vurderingen fra Statens Serum Institut, at smitterisikoen på efterskoler var »meget høj«. Halvanden måned efter genåbningen af efterskolerne har skolerne ifølge Efterskoleforeningen ikke konstateret et eneste covid-19-smittetilfælde.

18. maj fik landet efterskoler lov til at åbne igen. Billedet er fra Tømmerup Efterskole i Kalundborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

På landets efterskoler er der ingen kendte tilfælde med covid-19-smittede elever eller medarbejdere.

Under en procent af eleverne er blevet sendt hjem med symptomer, der lignede covid-19, men status er, at der siden skolernes genåbning 18. maj ikke er konstateret smitte på efterskolerne.

Det oplyser Efterskoleforeningen på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som 70 til 80 procent af efterskolerne løbende har svaret på. Undersøgelsen er gennemført cirka hver anden eller tredje uge siden genåbningen.

Trods foreningens opfordringer til at indberette eventuelle tilfælde, har man ikke modtaget indberetninger om et eneste tilfælde fra landets 240 efterskoler, hvor der går cirka 30.000 elever.

Efterskoleforeningens formand, Torben Vind Rasmussen, kan ikke udelukke, at enkelte smittetilfælde ikke er indberettet, men føler sig »ret sikker« på, at det ikke er tilfældet.

»Jeg er rigtig glad,« siger Torben Vind Rasmussen.

Han ser tallet som et udtryk for generel lav smitte i Danmark og er »glædeligt overrasket« over, at tallet af kendte covid-19-tilfælde på efterskolerne er nul.

»Jeg havde en forventning om, at der ville være en, to eller tre skoler i løbet af ugerne efter genåbningen, som ville opleve et smitteudbrud,« siger Torben Vind Rasmussen.

Tidligere har været forskellige vurderinger fremme. Overlæge og professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby vurderede 8. maj i »Go' Morgen Danmark« på TV 2 smitterisikoen til at være »meget lille«, og at der måske ville være tre smittede elever ud af 30.000 elever.

Men forventningen hos Efterskoleforeningen var også blevet til på baggrund af en vurdering fra Statens Serum Institut (SSI).

I begyndelsen af maj – forud for anden fase af genåbningen – sendte SSI et notat til Folketingets partier. Her fremgik, at seruminstituttet vurderede, at der var »meget høj« risiko for smittespredning på efterskoler. Til sammenligning var der lav risiko på museer og i zoologiske haver.

Med de nye tal i hånden mener Efterskoleforeningens formand at have et bevis for, at efterskolerne har haft succes med at holde smitten ude.

»Den vurdering om meget høj risiko, der lå dengang, er gjort lidt til skamme. For efterskolerne har med retningslinjer fra sundhedsmyndighederne og med et hårdt arbejde vist, at det godt kan lade sig gøre at lave retningslinjer, som holder smitten ude,« siger Torben Vind Rasmussen.

Vurderingerne fra SSI blev lavet under hensyntagen til restriktioner som fysisk afstand og hygiejneforhold, stod der i notatet. Men få dage efter, at notatet havde været omtalt i pressen, lød det, at beregningen for efterskoler tog udgangspunkt i »normale forhold«.

Ifølge Torben Vind Rasmussens opfattelse blev det foreningens opgave at overbevise folk om, at det var ansvarligt at genåbne 18. maj, efter at efterskolerne var blevet placeret i »meget høj risiko«-kategorien.

»På baggrund af Kåre Mølbaks (faglig direktør på SSI, red.) vurdering var der en tvivl eller en mistro i befolkningen til, at vi kunne løfte opgaven og holde smittede nede. Det er nemt at være bagklog, men jeg må sige, at den tvivl eller mistro er blevet gjort lidt til skamme,« siger Torben Vind Rasmussen.

En af efterskolernes coronarestriktioner indebar, at eleverne blev delt op i faste grupper à otte personer, som man kunne være tættere på end andre.

»Der har været nogle få elever, som har afbrudt opholdet. Det har typisk været på grund af forsamlingsforbuddet, som har medført, at man ikke har kunnet været sammen med ens kæreste, fordi man ikke var i familiegruppe sammen. Så det har givet store udfordringer. Men det har været bøvlet værd, så eleverne kunne komme tilbage og få afsluttet deres ophold,« siger Torben Vind Rasmussen.

Han er tilfreds med det politiske forløb efter 18. maj, men han er »ærgerlig« over, at SSI-vurderingen ikke skete med udgangspunkt i en dialog med efterskolerne.

»Det faldt os for brystet dengang, at man ikke tog udgangspunkt i en samtale med os. Det blev jeg ærgerlig over,« siger Torben Vind Rasmussen.

Han mener dog ikke, at de nye tal betyder, at efterskolerne burde have været åbnet før.

»Jeg synes, at det er logisk, at man holdt efterskolerne lukkede, når man også havde lukket skolerne for de større folkeskoleelever,« siger han.