SSI: Antallet af intensivpatienter falder i takt med udbredelsen af omikron

Nu dominerer omikronvarianten næsten totalt blandt de nye coronaindlagte, viser tal fra Statens Serum Institut.

Antallet af intensivpatienter falder i takt med udbredelsen af omikron, skriver Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omikronvarianten har efterhånden længe været dominerende blandt nye coronasmittetilfælde.

Deltavarianten har imidlertid stadig fyldt en del blandt de coronapatienter, der er blevet indlagt på hospitalet.

Men dette har ændret sig på det seneste.

Omikronvarianten fylder nu over 95 procent af de nye, daglige coronaindlæggelser, viser de seneste tal, der dækker uge to, skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Ugen før lå omikronandelen på 86 procent af den gruppe nyindlagte, hvor der foreligger et svar på, hvilken virusvariant patienten har.

»Det er betryggende at se, at antallet af intensiv nyindlagte falder i takt med, at omikron er blevet dominerende blandt alle indlagte. Det understøtter, at risikoen for indlæggelse er lavere for omikron end for delta, som flere udenlandske studier og danske data nu også tyder på,« siger Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, ifølge pressemeddelelsen.

Færre på intensiv

På det seneste er antallet af coronaindlagte på intensivafdelingerne faldet.

I uge to blev 53 personer indlagt på en intensivafdeling med covid-19. Tre uger forinden lød antallet på 67 personer.

Også denne udvikling kæder SSI sammen med omikronvarianten.

»Samtidigt viser data, at antallet af nye intensivindlæggelser er faldet, i takt med at omikron er blevet dominerende blandt de indlagte,« skriver Statens Serum Institut.

Ud af de 53 nyindlæggelser i uge to på de intensive afdelinger var varianten kendt i 30 tilfælde, og heraf fandt man omikronvarianten i 24 tilfælde.

Det betyder, at omikronvarianten på intensivafdelingerne i den pågældende uge udgjorde 80 procent af de nye coronaindlæggelser, hvor varianten er kendt.

»Der vil være prøver, hvor der ikke kan laves variantbestemmelse, da der ikke er tilstrækkeligt virusmateriale i prøven. Dette kan blandt være, hvis patienten er længere henne i sygdomsforløbet,« skriver Statens Serum Institut.

SSI kalder det »tilstrækkeligt« at have variantopgørelser på en del af patienterne, når det handler at overvåge, hvor alvorlig omikronvarianten er.

Statens Serum Instituts indlæggelsestal har fået kritik for at være »misvisende«, fordi de medtæller patienter, der er indlagt af helt andre årsager end covid-19.

Denne problemstilling gælder ikke blot det samlede antal indlæggelser. Ifølge SSI er det »sandsynligt«, at der også blandt de intensivt nyindlagte nu kan være patienter, der er indlagt af en anden årsag.

SSI er ved af afdække, om man fremover kan skabe en mere kvalificeret oversigt.