Sprutbranchen med overraskende udmelding: Forbyd alkoholsalg til unge

Fra stadigt flere sider presses der på for et opgør mod den danske drukkultur. Selv Vin & Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) går nu ind for at forbyde salg af alle former for spiritus til unge under 18 år, og i Folketinget foreslår de Konservative, at unge fra 16 til 18 år højst skal kunne købe drikkevarer med en alkoholstyrke på op til syv procent – mod 16,5 procent i dag.

Både vin- og spiritusbranchen og de Konservative foreslår nu at stramme reglerne for salg af alkohol til unge under 18 år. (Modelfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Unge danskere drikker alt for meget. Det er sundhedsskadeligt, og derfor bør der indføres et totalforbud mod at sælge alle former for alkohol til unge.

Sådan lyder meldingen fra en overraskende kant, nemlig brancheorganisation for vin- og spiritusimportører, VSOD, der nu melder sig i det voksende kor af stemmer, som kræver et opgør med den danske drukkultur.

»Lovgivningen tillader desværre i dag mindreårige på 16 og 17 år at købe ubegrænsede mængder alkohol i butikker i form af for eksempel øl, ciders og alkoholsodavand. VSOD foreslår, at den nuværende 18 års købsgrænse for alkohol i bar- og restaurationsbranchen også bør gælde i butikkerne, og den må også gerne håndhæves strammere end i dag,« lyder det fra formand Carsten Suhrke.

International bekymring over dansk drukkultur

Forslaget kommer samtidig med, at der fra flere sider udtrykkes bekymring over den danske drukkultur.

Senest har en EU-rapport påvist, at både unge og voksne danskere ligger på en klar førsteplads i den drukdisciplin, hvor man indtager store mængder alkohol på én gang.

37 procent af de voksne danskere tilkendegiver således, at de har et »regelmæssigt stort alkoholforbrug«, hvilket er næsten det dobbelte af EU-gennemsnittet på 20 procent.

Blandt unge tilkendegiver over halvdelen af de 15-16-årige drenge og piger, at de mindst én gang i løbet af den seneste måned havde drukket kraftigt – fem genstande eller flere – hvilket er den højeste andel blandt alle EU-landene, fremhæves det.

Konklusionen er, at drukkulturen udgør et »væsentligt sundhedsmæssigt problem«, der koster liv og bidrager til, at danskerne lever kortest tid af alle i de vesteuropæiske lande.

Den klare anbefaling fra EU-systemet er således, at der bør være et langt større fokus på folkesundheden i Danmark.

Carsten Suhr, formand for vin- og spiritusimportørerne

»I vores branche ser vi hellere, at man helt forbyder 16-17 årige at købe alle typer alkoholprodukter.«


Ifølge VSOD kan det ske ved at stramme op på de nuværende regler, hvor produkter med op til 16,5 procent alkohol frit kan købes af 16-17 årige i danske butikker.

»For unge mennesker, som drikker for at blive fulde, er det sundhedsmæssigt lige skidt, om den samme påvirkning kommer fra mange øl eller mindre mængder vodka. Alkohol er alkohol, og en genstand er en genstand, uanset i hvilken form den kommer. Så i vores branche ser vi hellere, at man helt forbyder 16-17 årige at købe alle typer alkoholprodukter,« mener Carsten Suhrke.

Socialdemokratiet og Venstre vil ikke hæve aldersgrænsen

Danske Regioner har også foreslået at hæve aldersgrænsen for køb af al alkohol fra 16 til 18 år, men hidtil har der været kraftig modstand i Folketinget mod at gå den vej.

Både Socialdemokratiet og Venstre afviser således at hæve aldersgrænsen.

Til gengæld begynder de Konservative nu at presse på for at få strammet reglerne for salg af spiritus til unge.

Konkret foreslår partiet, at unge fra 16 til 18 år højst skal kunne købe drikkevarer med en alkoholstyrke på op til syv procent. Det vil sige, at de skal kunne købe almindelige øl og mellemstærke øl, men ikke for eksempel shots og vin.

»Der er en stor modstand mod en regulering på dette område. Men vi kan se, at rigtigt mange, for eksempel unge på gymnasier, drikker sig voldsomt berusede, og at det kan have voldsomme og sundhedsskadelige konsekvenser. Derfor kan det være en måde at begrænse deres alkoholindtag på, hvis de ikke kan få adgang til stærkere spiritus,« siger sundhedsordfører Per Larsen (K).