Sprængtekniker: Cocktail kunne have væltet hus

Politiets fund af sprængstof i en kælder på Østerbro er så stort, at det meget vel kunne have væltet ejendommen, hvis det var eksploderet.

Et våbenlager er fundet i en kælder på Forbindelsesvej på Østerbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et cigaretskod havde været nok til at få cocktailen af sprængstof, ammunition og krudt, som politiet torsdag beslaglagde fra et kælderrum i en kontorejendom på Østerbro, til at eksplodere. Det vurderer Erik K. Lauritsen, der er formand for Dansk Sprængteknisk Forening.

- Sort krudt tænder hurtigt. Når du både har detonatorer og sort krudt, skal der ikke meget til, før det går galt. En ryger eller et cigaretskod på det forkerte sted havde været nok til at antænde det, siger han.

I kælderrummet fandt politiet 25 kilo sort krudt, store mængder ammunition, cirka to kilo TNT-sprængstof, detonatorer, sprængsnor, flere funktionsdygtige håndgranater samt forskellige former for våben.

- 25 kilo sort krudt laver ravage, og jeg ville nødigt være i ejendommen, hvis skidtet eksploderede. Hvad der helt nøjagtig sker, afhænger af hvordan og hvor hurtigt det eksploderer, men mængden er stor nok til at få huset til at falde sammen, siger Erik K. Lauritsen.

Han vurderer, at trykket ville have smadret vinduer i nabolaget.

- Glassplinterne ville have bragt de mennesker, der opholdt sig i området på det pågældende tidspunkt, i fare, siger Erik K. Lauritsen.

I efteråret omkom to mennesker, da fyrværkeri eksploderede i en bygning i den jyske by St. Andst.

- Jeg vil helst ikke sammenligne de to episoder. I St. Andst var det udelukkende fyrværkeri, der eksploderede, og det opfører sig på en noget anden måde, end det, politiet fandt på Østerbro, ville have gjort, hvis det eksploderede, siger han.