Spot svindlerne og undgå falske festivalbilletter

Man står rigtig dårligt, hvis først man bliver snydt, og derfor skal man være uhyre opmærksom, når man køber billetter fra online salgsportaler.

Sørg for at få så mange oplysninger på sælger som muligt. Free/Monkey Business Images Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Missede du at købe billet til en af sommerens udsolgte festivaler? Så kan det være fristende at klikke den første og bedste billet hjem fra en online salgsportal.

Men du skal være opmærksom, for der kan være falske billetter i omløb, lyder det fra Jakob Steenstrup, der er jurist hos Forbrugerrådet Tænk.

»Det overordnede råd er at se sig for, bruge sin sunde fornuft og mavefornemmelse, for det kan være rigtig svært at gennemskue, om en billet er falsk,« siger han.

Men man kan trods alt gøre lidt.

»Noget, der er meget vigtigt, er at få fyldestgørende kontaktoplysninger på sælger. Det er et rigtig dårligt tegn, hvis sælger er tilbageholdende, og det eneste, du har, er nummeret til et taletidskort,« siger Jakob Steenstrup.

Derfor råder Peter Christensen, der er presseansvarlig hos onlineportalen BuyMyTicket, som formidler køb og salg af billetter, at man møder personligt op, hvis det er muligt.

»Nogle gange kan man godt fornemme, om folk virker troværdige eller ej, men jeg anbefaler altid, at man så vidt muligt mødes og bytter penge med billetter,« siger han og tilføjer:

»Hvis ikke man har mulighed for det, så undersøg, om du har nogle venner i nærheden, der kan hente billetten og betale for dig.«

Hos Forbrugerrådet Tænk råder man til, at man køber billetter på portaler, hvor sælger skal verificere sig enten gennem NemID eller cpr-registret.

Man skal se sig ekstra godt for, hvis man overvejer at købe billetter på udenlandske salgssider.

»Der kan være rigtig stor risiko for at blive snydt. Er man er i tvivl, kan man kontakte den officielle udbyder af billetterne og høre, om der er en mulighed for verificering,« siger Jakob Steenstrup og uddyber:

»Der kan eksempelvis være nogle særlige forhold, man kan tjekke på billetten, eller måske har udbyderen kendskab til falske billetter i omløb og kan sige, hvad man skal være påpasselig med,« forklarer han.

Forbrugerrådet Tænk oplever, at svindlerne efterhånden er så kreative, at selv ægte billetter bruges til snyd.

»Hvis man har købt en print-selv-billet i pdf-format, kan den være blevet solgt til 100 mennesker, men det er altså kun den første, der kommer ind. De 99 andre bliver afvist,« siger Jakob Steenstrup.

Derfor bør man virkelig insistere på at få - og tjekke - sælgers baggrund inden et køb. Det kan du gøre ved at bede om personens fulde navn, adresse, telefonnummer og eventuelt arbejdsplads.

Bliver man snydt af en privatperson, og har man betalt med bankoverførsel eller betalingsapp på telefonen, har banken som udgangspunkt ikke mulighed for at tilbageføre pengene til ens konto.

Den mulighed er der derimod, hvis man er blevet snydt af en erhvervsdrivende og har betalt med sit betalingskort.

»Hvis man først bliver snydt i et privatsalg, står man ret dårligt. Man kan selvfølgelig politianmelde det, men hvis de ikke kan finde frem til sælger, har man i bund og grund tabt pengene,« siger Jakob Steenstrup og fortsætter:

»Men det mest ærgerlige er nok, at man står med sine venner og er den eneste, der ikke kommer med ind.«