Spørgeskema fra speciale-studerende fik kønsdebatten til rase på KU: Kunne kun vælge mellem »mand« eller »kvinde«

På KU har et spørgeskema skabt en kønsdebat, som har fået flere studerende til tasterne. Tre dage senere lukkede ledelsen mailkorrespondancen.

»Måske har I bare glemt, at der findes ikke-binære borgere blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen,« skriver en studerende fra Københavns Universitet til to medstuderende, der havde lavet en spørgeskemaundersøgelse. Arkivfoto Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

I slutningen af oktober sendte to studerende på Københavns Universitet (KU) en mail til 7.000 medstuderende. I mailen bad de om hjælp til besvarelsen af et spørgeskema i forbindelse med deres speciale.

Men de studerende fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet fik ikke bare indsamlet empiri. De fik også sat gang i en kønsdebat.

Spørgeskemaet indeholdt nemlig en boks, hvor de studerende skulle krydse af, om de var »mand« eller »kvinde«.

Men de to muligheder tog ifølge en studerende ikke hensyn til dem, der hverken føler sig som mand eller kvinde. Det skriver Jyllands-Posten.

»Det kan selvfølgelig godt være, at I specifikt ønsker at undersøge binært kønnede borgeres attituder til hospitalers performance, men måske har I bare glemt, at der findes ikke-binære borgere blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen,« skrev den studerende, der følte sig krænket, ifølge Jyllands-Posten i fællesmailen.

Studerende, KU

»Din krænkelsesparate mail er decideret uforskammet.«


Det reagerede flere andre studerende på. En skrev:

»Din krænkelsesparate mail er decideret uforskammet.«

Afviser at lukning skyldes kønsdebat

Flere studerende gjorde ifølge Jyllands-Posten herefter ledelsen opmærksom på udvekslingen af mails, og de rettede bekymring mod den hårde tone over for den studerende, der efterlyste en kategori for de studerende, der ikke føler sig som mand eller kvinde.

Tre dage senere oplyste fakultetets direktør, Tina Franck, og prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Andreas de Neergaard, at maillisten, hvor spørgeskemaet var blevet udsendt, var blevet lukket.

Andreas de Neergaard siger til Jyllands-Posten, at beslutningen om at lukke fællesmailen ikke handler om den aktuelle debat.

»Vi har tæt på 7.000 studerende, og hvis vi nu siger, at hver studerende laver et spørgeskema om året, så bliver det rigtig mange. Det er derfor, vi lukker den fælles mail ned. Vi har fået et nyt IT-system, så vi var ikke klar over, at de mailinglister fandtes. Man har aldrig skulle sende mails til alle, og det kan man så heller ikke længere,« siger han.

Krænkelsessagen er langtfra den første på KU.

Blandt andet har jurastuderende tidligere fået en henstilling fra ledelsen om at finde ny udklædning i deres introforløb, fordi elever havde følt sig krænket over valget af udklædning, ligesom en biologiprofessor er blevet kritiseret for sine eksempler med mænd og kvinder i statistiktimerne.