Spøgelsesbilister kan advares med GPS

Et nyt system, der advarer mod for høj fart, kan også bruges til at råbe bilister op, der kører i den forkerte retning på motorvejen.

En GPS kan også bruges til at advare bilister, der kører i den forkerte retning på motorvejen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Systemet Intelligent Farttilpasning, der er udviklet på Aalborg Universitet, kan nedbringe den spøgelsesbilisme, der synes at være mere end fordoblet de senere år.

Det siger trafikeksperten, lektor Harry Lahrmann, der har været med til at udvikle systemet, skriver Nordjyske Stiftstidende.

I et netop afsluttet forsøg har det vist sig effektivt i forhold til at få bilister til at overholde fartgrænserne. Et specialudviklet it-udstyr installeres i bilerne og fungerer via et digitalt hastighedskort, så en stemme advarer bilisten, når der køres for stærkt.

- Det kan sagtens overføres til at advare bilister, der kører forkert på motorvejen. Det kan ske med en stemme eller lamper, der blinker, siger Harry Lahrmann og tilføjer, at systemet i princippet også kan indrettes, så en bil på afveje bringes til standsning ved, at tændingen tages.

Alt, hvad der kræves, er ifølge Harry Lahrmann »nogle hundrede kodelinjer«. Så har man en tillægsversion af systemet, der altså kræver et navigationssystem i bilerne, og at motorvejsfrakørslerne er plottet rigtigt ind.

Fejl i navigationsudstyr kan nemlig have ledt flere bilister forkert ned på motorvejen, mener Vejdirektoratet. Det er dog fortrinsvis bilister, der er påvirket af alkohol, medicin eller narko, som kører forkert på motorvejen.

Konfuse ældre bilister udgør den næststørste gruppe, mens unge, der kører imod trafikken med vilje, ikke fylder noget i statistikkerne.

Kilde: Nordjyske Stiftstidende