Splid mellem fagbevægelse og S trækker historiske spor

Hvis man tror, at den igangværende disput mellem fagbevægelsen og Socialemokraterne varsler blodbad, må man tro om. Uenigheden er klassisk, mener arbejdsmarkedsforskere.

Anker Jørgensen og Thomas Nielsen sloges i 70erne. Svend Auken kæmpede med Finn Thorgrimson i 80erne.

Opgør mellem socialdemokrater og LO-formænd er ikke noget nyt. Heller ikke den nuværende, hvor Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, her i avisen har kritiseret fagbevægelsen for at indgå en trepartsaftale med regeringen og arbejdsgiverne uden at kæmpe nok for mere løn til deres medlemmer.

Ifølge arbejdsmarkedsforskere er det de to parters forskellige funktioner, der støder sammen med jævne mellemrum, og ikke politiske vande, der skiller. Politikerne kæmper for at profilere sig op til et kommende valg, LO-folkene for at opnå de bedste resultater for deres medlemmer.

En klassisk konflikt ifølge Jørgen Steen Madsen, professor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet med speciale i arbejdsmarkedsforhold. Han mener, de nuværende uenigheder blot er »kladden« til de afgørende slag til efteråret, hvor kommunernes budgetter skal lægges. En kladde, hvor regeingen skal passe på ikke at godte sig for meget over Socialdemokraternes og fagbevægelsens uenigheder:

»Det er ikke sådan, at nu er kongevejen åben for regeringen, så den kan vade igennen og med sikkerhed vinde næste valg. Trepartsaftalerne til efteråret, hvor kommunerne skal lægge budgetter, dér håber regeringen at have dæmpet kritikken med den nuværende aftale. Men der er risiko for, at den kommunale økonomi er så anstrengt, at mange vil opleve, at der stadig vil være foringelser og for lidt kvalitetsforbedring i det offentlige,« siger Jørgen Steen Madsen.

Ifølge ham kan vi let komme til at opleve en gentagelse at sidste efterårs voldsomme demonstrationer blandt forældre og pædagoger.

»Hvis det sker, vil man se Socialdemokraterne og fagbevægelsen trække på samme hammel igen. Det bliver den første store prøve.«

Lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, står uforstående over for Henrik Sass Larsens angreb på fagbevægelsen:

»Jeg kan slet ikke se, hvad Socialdemokraterne får ud af det, for man har både en dårlig sag og et dårligt argument. Man er frustreret, og så skyder man på nogle af vennerne i stedet for på fjenderne. Det kan mere karakteriseres som en mega fodfejl af Henrik Sass Larsen end en saglig divergens mellem Socialdemokratiet og fagbevægelsen,« siger Flemming Ibsen.

Han mener, at uenigheden mellem de to tidligere siamesiske tvillinger, Socialdemokraterne og fagbevægelsen, afspejler nye tider, hvor man går i pressen med de strategiske uenigheder i stedet for at ordne det over en kop øl og dermed skader sin egen sag.

»Men det meste af fagbevægelsen vil jo stadig støtte Socialdemokraterne i en valgkamp,« understreger Flemming Ibsen.