Spiseforstyrrelser kan kureres med p-piller

Bulimi bliver ikke altid udløst af psykiske problemer. Spiseforstyrrelsen kan også blive udløst af hormonelle årsager. Derfor kan bulimi i nogle tilfælde blive behandlet med p-piller, viser nyt forskningsprojekt.

Kvinder bliver ikke nødvendigvis ramt af spiseforstyrrelser, fordi de har psykiske problemer, men derimod fordi de har fysiske problemer.

Sådan lyder det overraskende budskab i en ny doktorafhandling, der dermed vender op og ned på forestillingen om, at spiseforstyrrelsen bulimi er en psykisk og socialt betinget sygdom, der bør blive behandlet med terapi og antidepressiv medicin.

Afhandling er skrevet af den svenske læge Sabine Naessén. Hun når frem til, at omkring en tredjedel af bulimikerne har problemer med hormonproduktionen. De har forhøjede koncentrationer af det mandlige kønshormon testosteron, der forøger sultfornemmelsen, og lavere koncentrationer af det kvindelige kønshormon østrogen.

Det betyder, at bulimi »i nogle tilfælde snarere kan være udtryk for en patients hormonsystem end psykisk sygdom«, sådan som lægen fra Karolinska Institutet udtrykker det.

Østrogenholdigt
Hun har behandlet 77 kvinder med bulimi med østrogenholdige p-piller for at reducere deres testosteronniveau. Efter tre måneders behandling havde næsten halvdelen af bulimikerne fået reduceret deres sultfornemmelse og trang til søde og fede sager. Tre af dem blev desuden helt symptomfrie.

»Det er meget kraftigt effekt. Hormonbehandling kan meget vel blive et alternativ til kognitiv terapi,« mener Sabine Naessén, der i sin afhandling beskriver bulimi som en kompleks sygdom, der også indeholder psykiske og genetiske komponenter.

Formanden for Børne- og ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark, Hanne Børner, oplyser, at der en stigende forskningsmæssig interesse i at undersøge hormoners rolle i forbindelse med spiseforstyrrelser.

»Det er en interessant vinkel. Det kan have stor behandlingsmæssig relevans for såvel behandlere som patienter,« siger hun.

Psykisk sårbarhed
Hanne Børner forklarer, at nogle mennesker måske er født med en særlig psykisk sårbarhed. De er altså disponerede for at blive syge, og hvis de på et tidspunkt i livet ender i tilstrækkeligt stressende situationer, så kan det fremprovokere sygdommen.

Piger med bulimi eller anoreksi døjer ikke alene med et anstrengt forhold til, hvad de spiser, og hvordan de ser ud. Ofte er de også plaget af skyld over deres sygdom og har alvorligt ondt i livet. Så ondt, at de ifølge en undersøgelse fra sidste år fra Odense Universitetshospital ofte overvejer selvmord eller ligefrem udviser selvskadende adfærd, f.eks. ved at skære i sig selv.

Mellem en og tre procent af kvinder i alderen 15-24 år bliver ramt af bulimi eller andre former for spiseforstyrrelser, men op mod 25 procent af dem er ifølge ekspertskøn i fare for at få problemer, fordi de hele tiden er i gang med at regulere deres vægt.