Spiseforstyrrede og deres familier får mere hjælp

Der er brug for mere hjælp og støtte til pårørende til de mange danskere, der lider af spiseforstyrrelser. Socialministeriet har netop sat et millionbeløb af til en række projekter.

Hvad skal man gøre, hvis ens datter eller søster lider af en spiseforstyrrelse, men ikke vil tale om det, og afviser, at der overhovedet er noget galt?

Mange forældre og søskende står i den situation, men ved ikke, hvor de skal gå hen med deres frustrationer og bekymringer. Meldingen kommer fra Landsforeningen fra Pårørende til Spiseforstyrrede, der siden foreningens begyndelse i 2002 har oprettet 22 støttegrupper for pårørende forældre, kærester, voksne søskende der lever med en anoretiker, bulimiker eller overspiser.

»De pårørende er ofte glemt i det her, og det er helt afgjort, at der er et ligeså stort behov for hjælp til søskende og forældre, som der er til den syge. Det er forfærdelig frustrerende som forælder, for hvordan tackler man det her, og vedkommende, der er syg, vil ofte slet ikke tale med sine forældre om det,« forklarer formand Erna Poulsen.

Der er imidlertid håb forude for de pårørende. Socialministeriet har netop tildelt 8,4 mio. kroner til fjorten forskellige projekter om hjælp til spiseforstyrrede og deres pårørende. Pengene er en del af den såkaldte Psykiatriaftale for 2007-2010, hvor det blev vedtaget at afsætte midler til social indsats over for personer med spiseforstyrrelser. Og det fokus skal altså fremoverogså inkludere de spiseforstyrredes pårørende.

»Vi ved, at særligt en del unge ikke søger hjælp hos deres forældre eller andre voksne i familien. Derfor har vi fokus på også at støtte pårørende i deres arbejde med at få et behandlingsforløb sat i værk,« siger socialminister Eva Kjer Hansen (V).

Erna Poulsen fra pårørendeforeningen glæder sig over styrkelsen af støtte til de pårørende, men efterlyser også velvilje til initiativer rettet mod de spiseforstyrredes unge søskende ifølge hende bliver mange søskende nemlig »klemt«, når deres søster lider af en spiseforstyrrelse, og ender selv med psykiske lidelser af den ene eller anden art.

Ud over hjælpen til de pårørende går socialministeriets pengepose især til projekter, der satser på forebyggelse, opsporing og en tidlig indsats.

»Jo tidligere en begyndende spiseforstyrrelse opdages, jo større er chancen for, at sygdomsforløbet bliver kortere, og at sygdommen ikke udvikler sig til en livstruende sygdom,« understreger socialministeren.

Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen, er der hvert år 3-400 nye tilfælde af anoreksi og 2-300 nye tilfælde af bulimi. Her fastslås det desuden, at majoriteten af patienter med spiseforstyrrelser er kvinder mellem 15 og 45 år.