Spis, leg og vær glad

På et tidspunkt er tjeneren færdig med at tilfredsstille de urimelige kunder: »Jeg gider ikke diskutere det her. Du skal bare spise din mad.« Herfra kan konflikten så ellers eskalere. Hvis man lader den ...

Hvordan får du broccoli i dine børn? Med et smil? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som forældre har man det engang imellem, som om man driver en restaurant med evigt utaknemmelige kunder. Dagligt bryder man sin hjerne med at komponere en dagens ret, som ikke tager meget mere end en ulvetimes tid at tilberede, og som indeholder alt det bedste fra kostpyramiden - samtidig med at det er lækkert og indbydende for restaurantens yngste gæster. Og alligevel udspiller følgende scenarie sig jævnligt ved spisestedets højbord:

Tallerken bliver stillet foran barn. Barn tager én bid af, hvad der ligger på tallerknen, skubber servicet ind på bordet og proklamerer bestemt: »Så er jeg færdig.« Det gør ikke den store forskel, om det er havregrynene om morgenen, leverdrengen til frokost eller gryderetten til aften. Nej, man kan melde pas til det hele. Med arme der kun lige er lange nok til at blive lagt over kors, et hoved der kastes afvisende til siden med lyden »hrmpf«, bliver føden i truget forkastet. Og som deltids-kok og tjener i etablissementet oplever jeg egentlig ikke, at det handler om kræsenhed. Nej, det handler langt oftere om, at dagens måltid IKKE er pizza, pasta eller burger. Det kan være nok, at sovsen er hældt over kartoflerne og ikke ligger for sig selv. Eller at de unge gæster slet og ret ikke gider at spise deres mad.

Nærmest på hylden i det mentale reolsystem ligger reaktioner præget af, at man lige har brugt to timer på at handle ind til maden, at hente gæsterne i forskellige institutioner og at stå i køkkenet og tilberedt måltidet. Med en dyb indånding har man måske overskud til et enkelt: »Kom nu skat, du skal spise din mad. Kroppen skal bruge vitaminerne, så du bliver stor og stærk.« Når det så har slået fejl, så er tjeneren færdig med at tilfredsstille de urimelige kunder: »Jeg gider ikke diskutere det her. Du skal bare spise din mad.« Herfra kan konflikten så ellers eskalere. Hvis man lader den.

Medmindre der er ualmindeligt tungtvejende årsager, så nægter jeg at gå i køkkenet igen og lave noget andet fra menukortet, og selv om det sikkert ville give mig en væsentligt bedre rating på Tripadvisor, så lokker jeg heller ikke med is til dessert ‑ i hvert fald ikke på en ganske almindelig hverdag. Jeg orker slet ikke den konfrontatoriske vej, da jeg selv bliver i dårligere humør og sjældent får væsentligt mere føde i fugleungerne ad den vej.

Nej, i stedet vælger jeg ligesom en turistfælde i Sydeuropa at fjerne gæsternes fokus på maden ved at smide underholdning ind i restauranten. Her benytter jeg mig af alt fra musik til dobbeltpsykologi. Jeg agerer for eksempel en bestemt politimand, der beordrer børnene til IKKE at spise de små træer, hvorefter de unge rebeller grinende spiser deres broccoli i trods. Jeg har lavet en leg, hvor vi tæller til ti - hvert tal er lig med en bid, og så udløser hver bid et håndtegn, en vittighed eller fjollet ansigtsudtryk. Og jeg har lavet en spise-mad-sang, som børnene kun får lov at høre, hvis de spiser deres mad imens.

Okay. Det efterlader mig måske med et efterslæb, når det handler om bordskik og etikette. Men børnene får noget at spise, og både jeg og familien har det sjovt og hyggeligt imens. Efter et måltid med broccoli, skal jeg dog stadig ikke forvente seks stjerner i madanmeldelsen. Eller drikkepenge.