Spis fisk med mindst muligt kviksølv

De eksisterende grænseværdier beskytter ikke mod skadelige virkninger fra kviksølv på hjernen, siger ekspert. Spis laks og vær varsom med tun, siger han.

Fund af kviksølv i så høje koncentrationer i søer og kystområder, at det er til fare for dyrelivet, bør få os til at reagere. Uanset at indholdet i prøverne af fisk og muslinger ikke overskrider grænseværdien for menneskeføde. Det mener en førende ekspert indenfor kviksølv.

- Vi ved allerede, at de eksisterende grænseværdier for kviksølv ikke beskytter mod skadelige virkninger på hjernens udvikling, siger professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean og fortsætter:

- Når dyrelivet er truet af en forurening, så er der stor risiko for, at mennesket også er det, fordi vi er ofte et sidste led i fødekæden.

Han anbefaler at undgå de mest forurenede fisk. På Færøerne frarådede Landslægen for nylig at spise grindekød på grund af højt kviksølvindhold.

- Myndighederne i mange lande er forsigtige med at sige noget om, at tunfisk, sværdfisk og lignende arter er forurenede, for de vil ikke skræmme folk fra at spise fisk. Men jeg synes godt, at man kunne gøre lidt mere reklame for de fisk, som er mindst forurenede, såsom laks.

Ifølge Grandjean, der er professor ved Harvard University, har undersøgelser på mennesker gennem de seneste 20 år vist skadelige effekter af kviksølv ved stadigt lavere niveauer.

- Grænseværdier er næsten altid forældede, fordi man har tradition for ikke at sætte dem lavere, end der er dokumentation for. Erfaringen har vist, at man med tiden bliver nødt til at sænke grænseværdierne, siger Grandjean.

Analyser af gamle isbjørnepelse har for eksempel afsløret, at nutidens indhold af kviksølv i hår er omkring 10 gange højere end før industrialiseringen.

- Vi er med andre ord udsat for en belastning, som er unaturlig, og som mennesket som art ikke har haft nogen mulighed for at tilpasse sig, siger Philippe Grandjean.

/ritzau/